Csináld magad
18 Április 2023, 8:26 DE

Tippek: Így növeld a telefon akkumulátor élettartamát!

Telefonunk állandó társunk a mindennapokban, épp ezért rendkívül fontos a telefon akkumulátor teljesítménye. Alapvető elvárás, hogy a készülék normál használat mellett 1-2 napot kibírjon gond nélkül, de szintén fontos a telefon akkumulátor élettartam is. Vannak ugyanis telefonok, amik eleinte jól bírják a használatot, de a teljesítményük idővel rohamosan romlik. Egyszercsak pedig azt veszed észre, hogy telefonod rendszeresen töltésért kiált, ami nemcsak frusztráló, de a megszokott napi működésed is jelentősen megnehezíti.

Ebben a cikkben ezért összegyűjtöttük a leghasznosabb telefon akkumulátor kímélő tippeket, amikkel a legjobbat hozhatod ki kütyüdből. Ezek a trükkök egy kis odafigyeléssel bárki számára megvalósíthatóak, idővel pedig hálás leszel magadnak, amiért gondot fordítottál rájuk!

Mihez kezdj, ha gyorsan merül a telefon akkumulátor?

Az akkumulátor romló üzemideje kicsit olyan, mint az egészségügyi problémák: nem egy nap alatt alakulnak ki, ám sokkal jobb megelőzni őket, mintsem utólag megpróbálni kezelni. Szerencsére a telefon akkumulátor élettartam növelés nem is olyan nehéz dolog, a következőkben bemutatjuk a négy leghasznosabb tanácsot:

Hőmérséklet

Mind a túl forró, mind a túl hideg hőmérséklet árthat a telefon akkumulátorának. Ügyelj rá ezért, hogy ne hagyd kint a telefonod a kánikulában, főként ne közvetlen napfénynek kitéve. Biztosan találkoztál is már a figyelmeztető jelzéssel egy forró nyári napon, hogy a “telefon akkumulátora túlhevült”. Mire azonban ezt a biztonsági jelzést látod, már régen rosszat tettél vele. Másrészt pedig a nagy téli hideg sem tesz jót neki, alacsony hőmérsékleten se tartsd tehát túl sokáig. Lényegében minél többet van a telefonod szobahőmérsékleten, annál jobb!

Akkumulátor túltöltése

A lítium akkumulátorok esetében nagy igazság, hogy a túl magas vagy túl alacsony töltöttségi szint is kárt tehet a telefon akkumulátor élettartamában. Ügyelj rá, hogy se 20% alá, se 80% fölé ne nagyon menjen a töltöttségi szint. Hüvelykujjszabály szerint a legjobb, ha 40-80% között tudod tartani telefonod. Érdemes ezért mindig magadnál hordanod egy töltőt vagy akár beszerezned egy külső akkumulátort, hogy még azelőtt feltehesd a telefonod töltőre, hogy elérné a kritikus töltöttségi szintet.

Sokan csinálják - ám nagy hiba -, hogy éjszakára töltőn felejtik a telefont. Az újabb készülékek esetében ezért ilyenkor már működésbe lép az éjszakai töltés üzemmód, ami 80%-nál automatikusan leállítja a töltést. Hasonlóan beállíthatod azt is, hogy a telefon mikor kapcsolja be az energiatakarékos módot. Ha a telefon akkumulátor gyorsan lemerül, érdemes használnod ezt a funkciót, hiszen segítségével jelentősen növelhető az üzemidő.

Kijelző beállítások

Érthető módon a telefon fényereje óriási hatással van az akkumulátor erejére is. Manapság sok telefon képes automatikusan alkalmazkodni a külső körülményekhez, és ennek megfelelően állítani a fényerőt. Ez a funkció részben épp az iPhone és Android akkumulátor kímélés jegyében jött létre, de az sem utolsó szempont, hogy így a külső fényviszonyoktól függetlenül kényelmesen olvasható a kijelző.

Egyre több telefonon van dark mode funkció is, ami a fehér oldalakat automatikusan feketére váltja. Ezt főként a szemvédelem miatt javasolják, ám üzemidő tekintetében is hasznos, hiszen lényegében szintúgy a fényerőt csökkentheted vele.

Háttérben futó alkalmazások

Attól még, hogy egy alkalmazást éppen nem használsz, nem jelenti azt, hogy nem fut a háttérben. Így pedig rengeteg felesleges energiát fogyaszt a telefon, sőt, vannak tipikusan akkumulátor-gyilkos alkalmazások is, amik szinte zabálják az akksit. A hibát kiküszöbölheted azzal, hogy rendre bezárod a háttérben futó alkalmazásokat. Az újabb telefonokon egyetlen gombbal előhívhatod az összes háttérben futó alkalmazást, amiket szintén egy kattintással el is tüntethetsz. Naponta néhány alkalommal megéri ezt a két kattintást az üzemidő növelése, nem igaz? Nem beszélve arról, hogy ezek a háttérben futó alkalmazások lassíthatják is a telefonod, ezért rendszeres bezárásukkal a működési sebességét is javíthatod.

Mind az Android, mind az iPhone akkumulátor kímélés legfőbb módja az, ha ügyelsz az aktuális töltöttségi állapotra. Manapság a gyorstöltők és külső akkumulátorok segítségével pedig bárhol, bármikor töltheted a telefont, ami nagyban megkönnyíti a dolgod ezen a téren. Érdemes is beszerezned ilyen hasznos kütyüket, amiket szintúgy mindig magadnál hordhatsz a táskádban.

Melyik telefonoknak vannak a legjobb akkumulátorai? 

Abban az esetben, ha számodra is különösen fontos, hogy sokáig használhasd telefonod anélkül, hogy az akkumulátor miatt kellene aggódnod, érdemes olyat választanod, ami eleve erősebb akkumulátorral rendelkezik. Vásárlás előtt mindenképp olvass teszteket, véleményeket a kiszemelt készülékről, a szakértői fórumokon az akkumulátor üzemidő és élettartam rendszeresen vizsgált szempont szokott lenni.

A régebbi iPhone telefonok esetében például gyakran felmerül a probléma, hogy a telefon akkumulátor gyorsan lemerül. Az iPhone akkumulátor kímélés épp ezért különösen fontos, és az új készülékek tervezésekor is egyre nagyobb figyelmet fordít az üzemidőre a gyártó.

Az Android készülékek, főként a Samsung telefonok azonban kifejezetten jó üzemidővel bírnak. Ezek, valamint a Huawei telefonok is jó választásnak bizonyulnak, azonban az Android akkumulátor kímélés is akkor működik, ha a fenti tippekre figyelmet fordítasz.

Korábbi cikkünkben részletesen is írtunk erről, kattints a legjobb akkumulátorral rendelkező telefonok összehasonlításáért és rangsorolásáért. Ha erős akkumulátorral rendelkező használt telefont keresel, nézz körül a Rejoy webshopban! Sőt, a vásárlás mellett így rögtön a telefon eladás is megoldott, hiszen a Rejoy oldalán használt telefonod is könnyedén eladhatod.

Fadia Hirtan
Rejoy.hu