Csináld magad
18 Április 2023, 8:19 DE

iPhone vagy Android - Mi a különbség az iphone és az android között?

Új telefon vásárlásakor nehéz választani az iPhone vagy Android készülékek között. Vannak persze örökké hű almások és androidosok, a többieket viszont nagyon is foglalkoztatja a kérdés, melyiket éri meg inkább vásárolni. Ebben a cikkben bemutatjuk a köztük lévő fő különbségeket árban, hardverben és szoftverben egyaránt. Miért jó az iPhone vagy épp miért éri meg inkább Androidos telefont venni? Kiderül!

iPhone vagy Android - Ár

Kézenfekvő módon az ár nagyon fontos tényező az új telefon kiválasztásakor. Az iPhone-ok régebben híresen drágának számítottak, fontos azonban megjegyezni, hogy ezek a készülékek különösen értékállóak, vagyis később is magas áron tudod majd eladni használt telefonod.

Mára pedig több olyan Android telefont is találhatunk a piacon, amik túlszárnyalják az iPhone árakat. A különösen drága Android telefonok jellemzően erős hardverrel és hatalmas akkumulátorral bírnak, amiket általános felhasználók ki sem tudnak használni a mindennapok során. 

De mi a helyzet akkor, ha nem a legújabb iPhone vagy Android készüléket vásárolnánk meg? A középkategóriás Androidok sokkal olcsóbbak, mint a régebbi iPhone készülékek. Ezen a szinten tehát ár-érték arányban megéri Androidos telefont választani, már csak azért is, mert a régebbi iPhone-ok hajlamosak lelassulni. 

iPhone vagy Android - Hardver

Ha az a legfontosabb, hogy gyors és erős hardver legyen a telefonodban, akkor az Android a jó választás számodra! Miközben mára már az Apple is sokat tett érte, hogy erősebb hardvert tegyen a telefonokba, az Android még mindig élen jár ebben. Nem is csoda, hogy sok iPhone használ Android gyártású hardvert. 

Ez azt is jelentené, hogy egy iPhone lassabb, mint egy Android? Egyáltalán nem! Ez ugyanis főleg a szoftveres tulajdonságoktól függ, amikbe még később belemélyedünk. 

Menjünk inkább tovább hardver témában: mára a kamera minősége már-már létszükségleti szempont a választáskor, ebben pedig az új iPhone telefonok viszik a prímet. Ez tipikusan egy olyan pont, amit rávághatunk arra a kérdésre, hogy “miért jó az iPhone”, hiszen a kamerája szinte utánozhatatlan.

Ám a hangsúly itt az “új” szón van, tehát ha ezek az áruk miatt kívül esnek a választékon, egy kamerafókuszált Android lesz a megoldás. Az új Huawei telefonok például már kifejezetten a kamera minőségére mentek rá. A készülékek hátlapján egyre több és egyre jobb minőségű kamerák sorakoznak, amikkel a fotózás gyerekjáték, már közel olyan minőségű, mintha profi géppel készülnének a képek.

iPhone vagy Android - Szoftver

A mindennapos használat során a kényelem és felhasználóbarát kialakítás nagyon fontos. Ebben pedig az iPhone készülékek jeleskednek, az iOS rendszer ugyanis hihetetlenül jó. Az operációs rendszerbe rengeteg funkciót építettek be, de így is kifejezetten felhasználóbarát maradt

Mi a helyzet az Androidokkal? Az újabb Android készülékek - főként a Huawei és Samsung telefonok - is egyre javulnak a felhasználóbarát kialakításban, régi motoros androidosok feltehetően nem is értik, miért ne lenne könnyű kezelni ezeket a telefonokat.

Az operációs rendszerek azonban nem teljesen egységesek, ezért megeshet, hogy még Androidról Androidra való átállás esetén is időbe telik megszokni az új készüléket. Másrészt viszont az Android operációs rendszer sokkal több dolgot enged, mint az iOS, az IT világa iránt érdeklődők tehát sokkal többet hozhatnak ki így telefonjukból. 

Alkalmazások tekintetében nincs nagy különbség a két operációs rendszerben, a legfontosabb funkciókat mindkettőben elérhetjük. Azonban a letölthető applikációk terén már sokkal inkább látszik az iPhone Android különbség: az AppStore-ban ugyanis jóval kevesebb letölthető alkalmazás érhető el, mint a PlayStore-ban. Ez persze nem feltétlenül rossz dolog, hiszen a hátterében részben az is áll, hogy az AppStore-ba bekerülő alkalmazásokat jobban felügyelik, így ezek közt kevesebb is a vírusos app. A PlayStore-ban ugyan lényegesen több alkalmazás közül választhatunk, amik szuper új funkciókkal ruházzák fel a telefont, de sokkal könnyebb is belenyúlni egy vírusos appba. 

Persze pusztán az elérhető alkalmazások miatt nem érdemes telefont választani. Még ha egy konkrét kiszemelt app nem is elérhető, hozzá hasonlót biztosan találunk az áruházban. 

Új Androidos appok letöltésekor pedig könnyedén kiküszöbölhetjük a víruskockázat problémáját azzal, hogy körültekintőbben választunk. Soha ne tölts le például olyan applikációt, amiket csak nagyon kevesen töltöttek le, mindig nézd meg az értékeléseket, valamint maradj a Play Áruházas alkalmazásoknál.

iPhone vagy Android - Konklúzió

Nézzük tehát az eddigieket listába szedve:

Miért jobb az iPhone mint az Android? Ha olyan felhasználóbarát telefont keresel, ami biztosan nem fog cserben hagyni a mindennapokban, akkor érdemes az iPhone mellett döntened: kiváló kamera, egyszerű kezelés, kidolgozott ökoszisztéma. Ezért cserébe pedig nem is kell sok mindenről lemondanod, ráadásul mára a “flagship” Androidos telefonok ára is egy szinten van egy új iPhone készülékével. 

Miért lehet jobb akkor az Android? Azok számára viszont, akik telefonjukat maximálisan szeretnék kihasználni, saját magukra alakítani, “hackelgetni”, és órákon át játszani rajta, az Android lesz a jó választás. Attól függően pedig, hogy milyen modellt választasz, még az ár tekintetében is előnyös lehet a vásárlásod. 

Bárhogy is döntesz, a Rejoy oldalán mindenképp érdemes körülnézned. A kínálatban iPhone telefonok, Huawei, Xiaomi és Samsung készülékek (itt kiemelnénk a Samsung Galaxy széria teljes skáláját) is bőséggel vannak, a szűrők segítségével pedig tulajdonságaik alapján is tudsz válogatni. Amellett pedig, hogy itt megtalálhatod az áhított készüléket, még a telefon eladás is megoldódik! Nem lesz gondod tehát arra, hogy mit csinálj a régi készülékeddel, sőt, még árban is jobban jársz, hiszen rögtön felhasználhatod a régi telefonodért kapott összeget a vásárláskor. Ez ám a win-win helyzet, nem igaz?

Fadia Hirtan
Rejoy.hu