Melyik a top 10 telefon kamera fotózáshoz?

Melyik a top 10 telefon kamera fotózáshoz?

Kiadta Fadia Hirtan
kiadva 07.02.2023

A telefonos képek manapság kétségtelenül felveszik a versenyt a professzionális fotósok fényképezőgépeivel. A technológia már nem ismer korlátokat ebben az irányban, mert 2023 legjobb telefonjaihoz olyan kamerák tartoznak, amiktől a szavunk is eláll. 

Két, három vagy több objektívvel az okostelefonok kamerái ma már nagyon jól definiált, térben kifogástalanul keretezett és intenzív színezésű képkockák rögzítésére is készen állnak még gyenge fényviszonyok mellett vagy akár sötétben is.

Kiválogattuk azokat a készülékeket, amelyek a legtöbb like-ot kapták mind a tech-fanoktól, mind az utca emberétől. Azt már tudjuk, hogy a profi fotók telefonnal készülnek, de kíváncsi vagy, hogy melyik a legjobb kamerás okostelefon 2022 alkonyán? Itt a nagy mobil kamera teszt! Nézd meg a Top 10-es listánkat!  

A TOP 10 legjobb telefon kamera

Samsung Galaxy S22 Ultra

A legjobb kamerával rendelkező telefont keresed? Szerintünk idén nem találsz jobbat, mint a Samsung Galaxy S22 Ultra. Vagy legalábbis a cikk írásának pillanatáig nem dobtak piacra ennél jobb készüléket, ha a kamera minőségét vesszük figyelembe.

És amikor ezt mondjuk, akkor elsősorban a 108 MP-es fő objektívre gondolunk, amely a Samsung telefon hátulján található. Az egyik széles kamerát a másik három teszi teljessé, mindegyik 10 MP (periszkópos), 10 MP (telefotó), illetve 12 MP (ultraszéles). Együtt képesek 8K minőségben 24 képkocka/mp-es szuper stabilizált klipek készítésére, 3x digitális zoom lehetőséggel.

Sign up for the latest updates

iPhone 14 Pro Max

Az Apple legjobb telefonjai között az abszolút győztes a mobil kamera tekintetében is az iPhone 14 Pro Max. Maradjon viszont köztünk, de mi nem vettünk észre jelentős különbséget az iPhone 13 Pro Max kamerái és az ebbe a készülékbe épített kamerák között. 

Természetesen az Apple egy új, 48 MP-es objektívet használt a legutoljára kiadott és egyben legerősebb modelljéhez (ami a legdrágább is). Egyébként a telefonban megtartották a korábbi két objektívet, teljesen azonos specifikációkkal az egy évvel korábban kiadott modellből, mind a 12MP-es, mind a LiDAR szkenner funkcióval a mélység kedvéért. Ha csak a kamerák miatt álmodozol egy iPhone 14 Pro Max-ról, azt javasoljuk, hogy a végső döntés meghozatala előtt nézd meg alaposabban az iPhone 13 Pro Max tulajdonságait is. Lehetséges, hogy a két telefon közötti árkülönbség lesz a mérvadó, miután elvégezted a házi feladatot. 

Samsung Galaxy S21 Ultra

A Samsung Galaxy S21 Ultra előkelő helyen szerepel a legjobb kamerás telefonok listáján.

Négy objektívvel rendelkezik, amelyek közül az egyik 108 MP, a másik 12 MP és a másik kettő pedig 10 MP-es. Ezek mellett a Samsung Galaxy S21 Ultra optikai zoomja olyan kivételes minőségű, hogy más készülék a nyomába sem érhet.

És ez még nem minden! Nem mehetünk el szó nélkül a Samsung telefon méretei mellett sem. Ez a készülék is kellően nagy, 6,8 hüvelykes, 1440 x 3200 felbontású és nagyon fényes kijelzővel van felszerelve, amelyen kedvenc képszerkesztő alkalmazásaiddal is könnyedén kísérletezhetsz. A nagyobb képernyő természetesen nagyobb okostelefont jelent, de azt már 2021 óta tudjuk, hogy a legjobb kamerák élvezetéért meg kell szeretni a nagy okostelefonokat.

iPhone 12 Pro

Ismét egy Apple készülék, amin rendkívül jó minőségű kamera szállítja a legjobb képeket. Az iPhone 12 Pro tervezői nem fukarkodtak és három nagy teljesítményű 12 MP-es kamerával jelentették meg a modellt, ami az Apple telefonok eddigi legjobbjai közé tartozik.

Ráadásul az iPhone 12 Pro kifogástalan képstabilizálást és jobb fókuszt is biztosít a LiDAR rendszer segítségével, még nagyon gyenge fényviszonyok mellett is.

A telefon RAW formátumban menti el a képeket, ezáltal később könnyebben szerkeszthetőek lesznek, akárcsak a profi fényképezőgéppel készültek képek. 

Az iPhone 12 Pro sem maradt le a kijelző tekintetében, amely bár kisebb, mint egy Samsung S21 Ultra, élénk színekkel és olyan fényerővel rendelkezik, amelybe mindenki első látásra beleszeret, mintha kifejezetten a telefonnal fotózás szerelmeseinek készítették volna a modellt. 

Sign up for the latest updates

Google Pixel 5

Sokan meglepődnek amikor meglátják, hogy milyen képek készítésére képes egy Google Pixel 5, pláne amikor észreveszik, hogy csak két objektívvel rendelkezik a készülék. Még ha nem is illeszkedik a legújabb tech-trendekbe, a Google telefonja kitűnő munkát végez, hiszen egy 12,2 MP-es objektívvel és egy másik 16 MP-es objektívvel rendelkezik, amely ultraszéles látószögeket fed le.

A Snapdragon 765G chipek gondoskodnak arról, hogy gyors legyen a kamera, így késlekedés nélkül rögzítheted a legérdekesebb képkockákat, amelyekbe belefutsz.

A Google következő modellje, a Pixel 6, amely várhatóan idén ősszel jelenik meg, nagyvonalú frissítést kap kameraoldalon. A pletykák szerint ennek az okostelefonnak a Pro változata két, egyenként 50 MP-es, illetve 8 MP-es kamerával lesz felszerelve, 5-szörös optikai zoommal.

Samsung Galaxy S20 Ultra

Lehet, hogy a Samsung Galaxy S20 Ultra nem a Samsung legújabb modellje, de a tulajdonságai még mindig lenyűgözőek. És ha már szigorúan ennek a telefonnak a kameráiról beszélünk, akkor nem tehetjük meg, hogy ne mondjunk róla pár elismerő szót.

A Galaxy S20 Ultra négy kamerát tartalmaz. A 108 MP-es, 48 MP-es, 12 MP-es és 0,3 MP-es objektívek 8K minőségben készítenek 24 képkocka/mp-es képeket. A Rejoy.hu blogján egy korábbi cikkben elmagyaráztuk, hogy mi a különbség a 8K, a 4K és az 1080p között.

iPhone 12

Lehet, hogy az iPhone 12 nem olyan erős, mint az iPhone 12 Pro, de a kameráit illetően semmiképp sem marad el tőle. Még a legjobb telefonok rangsorában is a jól megérdemelt ötödik helyet foglalja el, ha a fényképező minőségét vesszük figyelembe.

Annak ellenére, hogy mindössze két, egyenként 12 MP-es objektívvel van felszerelve, a telefon nagylátószögű kamerákkal és akár 5-szörös digitális zoommal rendelkezik. Mostantól minden iPhone 12 modell képes HDR videó rögzítésére a Dolby Vision segítségével, bár csak 30 képkocka/mp sebességgel, szemben az iPhone 12 Pro 60 képkocka/mp sebességével.

Az iPhone 12 előlapi kamerája éjszaka is hibátlan szelfik készítésére képes és gyenge fényviszonyok mellett is kiváló minőségben tud time-lapse felvételeket készíteni.

Ha szeretnéd élvezni ezeket az iPhone 12 szuper kamera beállításait, itt megrendelheted és akár néhány napon belül már használhatod is.

Sign up for the latest updates

Samsung Galaxy S10

A Samsung S sorozata híres a nagyteljesítményű kamerákról és ez alól a Galaxy S10 sem kivétel. A telefon három objektívje, kettő 12 megapixeles és egy 16 megapixeles biztosítja, hogy 4K felbontásban 60 képkocka/mp sebességgel fényképezhess és hibátlan képkockákat készíthess, még akkor is, ha meglehetősen rosszak a fényviszonyok.

Ennek a telefonnak az Auto üzemmódja elegendő ahhoz, hogy az emlékeket kifogástalan minőségben rögzíthesd. A telefon előlapi, 10 MP-es kamerájával készített képek és videók szintén 4K felbontásúak, így minden adott a tökéletes nyaralós szelfikhez.

Ami a Samsung Galaxy S10 kamerastabilizálóját illeti, elég annyit tudni, hogy a giroszkópot akár el is dobhatod, ha ezt a telefont választod! 
Itt akciós áron vásárolhatsz újszerű Galaxy S10-et.

Huawei Mate 40 Pro

Ha a Huawei Mate 40 Pro továbbra is hozzáférhetne a Google Play Áruházhoz, valószínűleg valahol a második-harmadik helyen állna a legjobb telefonok rangsorában a kamera tekintetében. Sajnos azonban a Huawei telefon a korlátozott Google Play hozzáférés miatt nem kerülhet a mostaninál jobb pozícióba. 

Visszatérve kameráihoz, a Mate 40 Pro három Leica objektívvel, 50 MP-es, 12 MP-es és 20 MP-es, 5-szörös optikai zoommal, valamint lassított, panoráma, monokróm, fényfestés és egyéb funkciókkal büszkélkedhet.

Az élmények, amiket ez a telefon kamerája adni tud, semmihez sem foghatóak, hiszen a képek tisztábbak, élénkebbek lesznek, mint egy korábbi telefonnal készült fotók.

Ennek a telefonnak a szelfi kamerája is 13 megapixeles, 4K-ban tud 30/60 képkocka/mp sebességgel fényképezni, akárcsak a Mate 40 Pro fő, hátsó kamerái.

OnePlus 9 Pro

A OnePlus korábbi modelljei is lenyűgöző kamerákkal rendelkeztek, de a 9 Pro-ra szerelt kamerák minden eddigi modellt felülmúlnak. A négy fő objektívnek köszönhetően: 48 MP (fő), 50 MP (ultraszéles), 8 MP (telefotó) és 2 MP (amely biztosítja, hogy a fekete-fehér fényképek is tökéletesek legyenek), a fotók biztosan hibátlanok lesznek.

És mivel csak dícsérni tudjuk ezt a telefont, egy titkot is elárulunk. Ennek az okostelefonnak az optikai zoomja jobb, mint a Samsung Galaxy S21 Plus-é, ráadásul ezzel a telefonnal 8K minőségben is tudsz majd filmezni.

A OnePlus 9 Pro 16 MP-es szelfi kamerája tökéletes a legjobb portrékhoz, amikkel elbűvülheted a közösségi médiában a követőidet.

Most, hogy befejeztük a legjobb kamerás telefonok áttekintését, térjünk át más kategóriákra, amik szintén érdekesek lehetnek .

Sign up for the latest updates

A legjobb zoom telefon kamerák

Háromféle zoom technológia létezik a telefonokon: digitális, optikai és hibrid. Nézzük meg röviden, hogy melyik mit jelent pontosan.

Mi a digitális zoom? 

A digitális zoom alapvetően levágja a kép oldalait és a kép egyetlen részére fókuszál. Arra a területre, amire szeretnénk nagyítani, ám ez könnyen a képminőség romlásához vezethet. Ennek elkerülése érdekében egyes telefonokon, például a Google Pixel 3 modellen olyan technológiát alkalmaznak a tervezők, amely extra képpontokat ad a képhez, így megőrzi annak optimális felbontását.

Mi az optikai zoom?

A felsorolt zoom típusok közül az optikai zoomot tartják a legjobbnak, mert a használat során nem veszít a kép a minőségéből. Jó tudni azonban, hogy az okostelefonos fényképezőgépek optikai zoomja nem úgy működik, mint a DSLR fényképezőgépek optikai zoomja. 

Alapvetően a mai telefonok egy másik, eltérő gyújtótávolságú kamerát használnak, hogy kiegyensúlyozott zoom-képet kapjanak. Ez azt jelenti, hogy ha 5-szörös zoommal rendelkezik a telefonod, akkor csak 5-szörös optikai vagy fájltömörítéses zoomot kapsz. Az összes többi zoom, 3x, 3,5x vagy 4,5x, továbbra is csak digitális zoom lesz.

Sign up for the latest updates

Mi a hibrid zoom?

Ahogy a neve is sugallja, a hibrid zoom az optikai és a digitális zoom kombinációja, egy mesterséges intelligencia alapú szoftver. A Pixel 4 és a Samsung Galaxy S20 hibrid zoomjának teljesítményéből, valamint a telefonkamerás technológiában elért fejlődésből ítélve nagy valószínűséggel hamarosan olyan telefonokat kapunk, amelyek képesek masszívan nagyított felvételeket készíteni anélkül, hogy a képek minősége romlana. 

Ami pedig a legjobb zoommal rendelkező kamerákat illeti, ezek a mi tippjeink:

  • Samsung Galaxy S21 Ultra
  • Samsung Galaxy S21 and Galaxy S21+
  • Huawei P40 Pro Plus
  • Pixel 4 XL
  • OnePlus 8 Pro
  • iPhone 11 Pro
  • Xiaomi Mi 10 Pro
  • Xiaomi Mi 10 Youth
  • Vivo X30 Pro
  • Oppo Find X2 Pro

A legjobb kamerák videókhoz

Amikor a legjobb telefon kamerákra gondolunk videózáshoz, olyan kritériumokat veszünk figyelembe, mint például a képstabilitás, még akkor is, ha menet közben készült felvételekről van szó vagy a képek simaságáról (vagyis a másodpercenkénti képkockaszámról) és a hibátlan élekről.

Minden kétséget kizárólag ezek a legjobb telefonok csúcsminőségű videók készítéséhez:

A legjobb kamera éjszakai felvételekhez

Bármennyire is hihetetlenül hangzik, néhány, a piacon elérhető telefon képes az éjszakát nappallá varázsolni a mesterséges intelligencia és néhány elképesztően magas funkcióval rendelkező kamera segítségével. 

Ezek a legjobbak közülük: 

Sign up for the latest updates

A legjobb kamerák a szög szempontjából

Ha szeretnél szuper képeket készíteni a természetben vagy lencsevégre kapnád egy buliban az egész csapatot, mindenképpen szükséged lesz az alábbi telefonok valamelyikére:

  • bármelyik the Samsung Galaxy S21 darab
  • Vivo X60 Pro Plus
  • Oppo Find X3 Pro
  • Bármelyik OnePlus 9 széria modell
  • Xiaomi Mi 11 Ultra
  • LG Wing
  • bármelyik Samsung Galaxy Note 20 
  • Samsung Galaxy A52
  • OnePlus Nord
  • Google Pixel 4a 5G

A legjobb telefonok a tökéletes szelfihez

Amikor a legjobb kamerával rendelkező telefonokról beszélünk, nem hagyhatjuk figyelmen kívül a telefonok első kamerájával készült képeket sem. Ezekkel a telefonokkal biztos lehetsz a selfied sikerében:

  • Asus Zenfone 8 Flip
  • Bármelyik Samsung Galaxy S21 
  • Google Pixel 5
  • Bármelyik Google Pixel 4a 
  • Samsung Galaxy Note 20 Ultra
  • Xiaomi Mi 11 Ultra
  • OnePlus 9 és OnePlus 9 Pro
  • Bármelyik Huawei P40 Pro 
  • Samsung Galaxy Z Fold 2
  • bármelyik Apple iPhone 12 

A legtöbb, ebben a cikkben szereplő telefont megtalálod a Rejoy.hu kínálatában, szóval azt javasoljuk, nézz körül az oldalon és találd meg a legjobb kamerával rendelkező telefonokat kedvezményes áron!

Ossza meg:

twitter
facebook
linkedin

Sign up for the latest updates