Telefon gyorstöltés: minden, amit tudnod kell a gyorstöltésről!

Telefon gyorstöltés: minden, amit tudnod kell a gyorstöltésről!

Kiadta Fadia Hirtan
kiadva 19.05.2023

A gyorstöltés egy új, rendkívül hatékony módszer a telefonok feltöltésére. A töltési idő rövidülése számos előnnyel jár, például sokkal kevesebb ideig kell várnunk, hogy újra a kezünkben tarthassuk mobil készülékünket! 

Szerencsére a gyorstöltés funkció egyre több új telefonon elérhető. De mi az a gyorstöltés és milyen problémákba ütközhetünk a gyorstöltés során? Cikkünkben összeszedtünk mindent, amit telefon gyorstöltés témában tudnod kell, és azt is eláruljuk, hogy szerintünk melyik gyorstöltéses telefonokat érdemes kipróbálnod!

Mi az a telefon gyorstöltés?

A gyorstöltés egy olyan, viszonylag új technológia, amelynek segítségével lényegesen lerövidíthető a töltési idő, így sokkal kevesebb ideig kell a telefont töltőre tenni. A telefon gyorstöltés egyszerű, mindössze egy olyan adapterre és töltő kábelre lesz szükségünk, amik támogatják a gyorstöltést. 

A gyorstöltés feltalálása fontos előrelépés volt a modern telefonok világában: a mostani készülékekben található akkumulátor üzemidő egy átlag felhasználó kezében nem több, mint egy nap. Ennek a legfőbb oka, hogy egy okostelefon túl sok energiát használ fel ahhoz, hogy annyi ideig bírja, mint például egy régi Nokia.

Ma már sok okostelefonhoz gyárilag érkezik gyorstöltő adapter és kábel, azonban még mindig vannak készülékek, amikhez külön lehet megvásárolni. Mielőtt ezt megteszed, mindenképp olvasd végig ezt a cikket!

A gyorstöltő legnagyobb előnye, hogy a magasabb feszültségnek köszönhetően akár kétszer olyan gyorsan képes feltölteni a készüléket, mint egy normál telefontöltő. Egy átlagos mobilkészülék akkumulátora 5V/2.4A-t képes biztonságosan befogadni, azonban a telefon gyorstöltés közben az 5V helyett 9V, sőt, esetenként akár 12V segítségével tölthetjük eszközünket.

Gyakori telefonos gyorstöltés problémák

Azonban a telefonos gyorstöltés során felmerülhetnek bizonyos problémák. Összegyűjtöttünk pár tippet, amivel könnyedén elkerülhetjük ezeket!

Sign up for the latest updates

1. Gyorstöltés előtt

A gyorstöltés előtt mindenképp tájékozódjunk a saját készülékünkkel kapcsolatban! Fontos, hogy az eszköz támogassa ezt a funkciót, máskülönben a gyorstöltés a készülék meghibásodásához vezethet. Épp ezért kizárólag olyan telefonokon próbáljuk ki a gyorstöltés funkciót, amik ezt támogatják!

Soha ne próbáljunk meg gyorstölteni olyan telefont, aminek hibás az akkumulátora! A gyorstöltés tovább ronthat az akkumulátor állapotán, és akár tönkre is teheti a készüléket. 

2. Nem működik a gyorstöltés

Akár az iPhone, a Samsung vagy a Huawei gyorstöltés nem működik, elsőként ellenőrizzük az adaptert és a kábelt, amit használunk! Mivel ezek a töltők sok esetben ugyanúgy néznek ki, mint egy átlagos töltő, könnyű összekeverni őket. Ezért előfordulhat, hogy gyorstöltő helyett sima töltőt használunk.

Ha bármelyik márka, például a Samsung gyorstöltés nem működik a gyorstöltő kábellel sem, keressünk információt az adott készülékről! Előfordulhat, hogy régebbi modellről van szó, ami nem támogatja a gyorstöltést.

Gyorstöltés Android és iPhone eszközökön

Akár Android, akár iOS eszközünk van, lehetőségünk nyílik a gyorstöltés kipróbálására, ugyanis mindkettő képes erre a hasznos funkcióra. Azonban kisebb különbségek akadnak az iOS és az Android – és azon belül is a különböző márkák – között. Nézzük, melyek ezek!

Sign up for the latest updates

iPhone gyorstöltés

Az iPhone 8 és az annál újabb Apple telefonok mind támogatják a gyorstöltést. Az iPhone gyorstöltés kipróbálásához szükségünk lesz egy (legalább) 18W-os adapterre és egy olyan átalakítóra, ami USB-C-ből Lightning-ba alakítja át a töltő kábelt.

Gyorstöltés Android telefonoknál

Az Androidos telefonok esetében márkánként is eltérő lehet a gyorstöltés, ezért most a gyártók alapján kategorizáljuk az eszközöket.

Samsung gyorstöltés

Samsung telefonok esetében már az S8-as készülékek is képesek voltak a gyorstöltésre, azonban az újabb Samsung eszközök ismét szintet léptek: ezek a készülékek képesek Supercharge töltésre (szupergyors töltés) is. A szupergyors töltők 25W-os adapterekkel futnak és csak az újabb Samsung telefonok töltésére alkalmasak.

Sign up for the latest updates

Xiaomi telefon gyorstöltés

Az új Xiaomi készülékek képesek akár 120W-os adapterek használatára is, ami sokkal gyorsabb töltést eredményez, ugyanis ennek a technológiának a segítségével akár 15 perc alatt 100%-ra tölthetjük a telefonunkat!

Ha érdekel a téma és szívesen megnéznél néhány gyorstöltéses telefont, látogass el webáruházunkba! Nálunk eladhatod használt eszközeidet és beszerezhetsz egy újabbat baráti áron!

Ossza meg:

twitter
facebook
linkedin

Sign up for the latest updates