Hasznos tudnivalók
6 Január 2023, 5:45 DU

PUK kód - mit tegyek, ha elfelejtettem a PIN kódot?

Azon töröd a fejed, hogy mi az a PUK kód és mire való? A legjobb helyen jársz, hiszen az alábbi írásban összeszedtünk minden hasznos infót, amit a PUK kódról tudni kell. Ezekkel fogsz találkozni, ha tovább olvasol:

  1. Mi a PUK-kód?
  2. Honnan tudhatom meg a PUK-kódom? (Vodafone PUK kód, Telekom PUK kód és Digi PUK kód)
  3. Elrontottam a PUK kódom - mi a teendő?

Mi a PUK kód?

A PUK kód kifejezés egy mozaikszó, a Personal Unlock Key rövidítése, ami nagyjából “személyes SIM kártya feloldó kulcs”-ként fordítható. A PUK kód egy olyan egyedülálló kód, ami a SIM kártyához van kapcsolva és jellemzően 8 számjegyből áll. 

Elfelejtett PIN kód esetén, - amennyiben használsz PIN-kódot a telefonod biztonsága érdekében - szükséged lesz a PUK-kódra a telefon feloldásához.

Amennyiben a PUK-kódra van szükséged, azt ajánljuk, hogy igyekezz minél körültekintőbben beírni a telefonodba, hiszen 10 sikertelen próbálkozás után automatikusan letiltja a SIM-kártyát és nem tudsz hívni, SMS-t küldeni vagy appokat használni a telefonodon.

Jöjjön néhány további információ a PUK-kódról, amiket reméljük hasznosnak találsz majd. 

Honnan tudhatom meg a PUK-kódom?

Attól függetlenül, hogy feltöltőkártyás vagy előfizetéses SIM-kártyát vásárolsz, a PUK-kódot megtalálod a SIM-et tartalmazó kis kártyán. Általában a kártya hátulján találod a PUK-kódot és a legjobb megoldás, amit tehetsz, hogy leírod egy biztos helyre a számjegyeket, ahol szükség esetén megtalálod.

Ha elvesztetted a kártyát, ami a PUK kódot tartalmazta, érdemes felhívni egy másik telefonról a szolgáltatót és értesíteni őket, hogy a kártya blokkolva van. Így el tudod kerülni, hogy anélkül számlázzanak neked, hogy használtad volna a telefont. 

Ha elfelejtetted a PIN-kódod és PUK kód lekérése szükséges, akkor nincs más hátra, mint az alábbi módok valamelyikén felvenni a kapcsolatot a szolgáltatóval.

Vodafone PUK-kód

Egyszerűen, a My Vodafone felhasználón keresztül kiderítheted a PUK-kódod a felhasználói adminisztráció - PUK-kód fül alatt.

Ha szeretnéd, fel is hívhatod a *100# -as számot Vodafone hálózatból. A menüből válaszd a “Felhasználó - Vészhelyzet - PUK” lehetőséget, majd a hívószámod megadása után SMS-ben elküldik a PUK-kódot.

A 1270-es számot is hívhatod a PUK-kód lekérdezésével kapcsolatban. Válaszd a PUK-kód menüpontot, ahol aztán ki kell választanod, hogy blokkolni vagy feloldani szeretnéd-e a telefonodat. A robottal beszélve is kérheted a PUK-kódot és elnavigál a menü megfelelő pontjához.

Telekom PUK-kód

Telekom PUK-kódodat az alábbi módokon derítheted ki:

Hívd a 1414-et (belföldről ingyenes hívható szám) és kövesd az automata utasításait.

Hívhatod a *100#-et is a Telekom magyarországi hálózatából szintén ingyenesen, válaszd az 5-ös menüpontot, majd a 3-ast a PUK-kódért. Ezután add meg a telefonszámod és az önkiszolgáló ügyfélszolgálathoz használt jelszavadat a telefon billentyűinek segítségével. Az ügyfélszolgálathoz használt jelszó általában az ügyfélazonosító utolsó 6 számjegyét jelenti. 

Bármilyen számról, normál áron hívható a +36303440970-es szám is, ahol a következő lépéseket kell követned: hozzáférés a saját felhasználóhoz, ezután felhasználói adminisztráció, majd saját felhasználó szolgáltatásai és végül a PUK-kód kiválasztása.

A Google Play áruházból vagy az App Storeból pedig le tudod tölteni a MyAccount applikációt, ahol szintén hozzáférsz a PUK-kódodhoz. 

Digi PUK-kód

Ha a Digi kártyád PUK kódját felejtetted el, az ügyfélszolgálaton keresztül (1272) tudsz segítséget kérni.

Elrontottam a PUK-kódom - mi a teendő? 

Ha elrontottad a PIN-kódodat és a telefon kijelzőjén máris a PUK kód feloldása jelenik meg, az első jótanácsunk, hogy a kód megadásánál legyél nagyon körültekintő, hiszen ahogy már korábban is írtuk, 10 sikertelen próbálkozás után a telefon letiltja a SIM-kártyát. 

Ez magyarul azt jelenti, hogy ha 10 alkalommal elrontod a PUK-kódot, az egyetlen lehetőséged egy új SIM-kártya beszerzése, hiszen sajnos a SIM kártya feloldása PUK kód nélkül nem lehetséges. Feltöltőkártyás telefon esetében ez akár a telefonszám elvesztését is jelentheti, ami plusz egy ok az extra óvatosságra. 

Ami még fontos a PUK-kóddal kapcsolatban, az az, hogy ha nem tudod a telefonszámot, amihez a kód tartozik, akkor biztonsági okokból nem fogsz tudni hozzájutni a megfelelő PUK-kódhoz. 

Ha van bármilyen további kérdésed a PUK-kóddal kapcsolatban, írj egy kommentet, mi pedig mindent megteszünk, hogy hozzáadjuk a releváns információt a cikkhez! 

Fadia Hirtan
Rejoy.hu