Hogyan lehet okosotthon vezérlő az okostelefonodból?

Hogyan lehet okosotthon vezérlő az okostelefonodból?

Kiadta Fadia Hirtan
kiadva 10.02.2023

Bár néhány éve még elérhetetlen luxusnak, vagy egyenesen science fictionnek tűntek az okosotthonok, ma már Magyarországon is egyre elterjedtebbnek számítanak. Hazánkban is egyre többen szeretnék ugyanis optimalizálni az energiafogyasztásukat, csökkenteni a háztartási munkákra szánt időt, egy hosszú nap után egy olyan otthonba megérkezni, ami őket szolgálja, és nem fordítva.

A hiedelmek ellenére egy családi fészek okosotthonná avanzsálása egyáltalán nem bonyolult folyamat. Amit időben és költségben rá kell szánnunk a modernizálásra, össze sem hasonlítható azzal, hogy mennyire meg tudják könnyíteni a hétköznapjainkat az automatizált rendszerek!

Gondoltad volna, hogy mindehhez ráadásul méregdrága eszközökre vagy elképesztő felújításra sincs szükség? Mindössze néhány, ma már hétköznapinak számító kütyü kell. És hogy hogyan kerül mindez egységes vezérlés alá? Talán te is hallottál már az Apple Homekit vagy a Xiaomi okosotthon rendszerek előnyeiről, ebben a cikkben pedig megmutatjuk, hogyan irányítható az egész ökoszisztéma akár egyetlen telefon segítségével! 

Hogyan működik egy okosotthon?

Egy okosotthonban számos olyan intelligens eszköz kap helyet, amik egy csomó feladatot megkönnyítenek számodra, vagy teljesen ki is vesznek a kezedből. Csupa olyan eszközre gondolj, amit jelenleg is használsz, csak esetleg egy kicsit 20. századibb verzióban. Szóval semmiképpen sem felesleges kacatok beszerzéséről van szó! 

Ezeket a hasznos kütyüket pedig egy központi vezérlővel irányíthatjuk. Hogy erre a célra az Apple Smarthome vagy a Xiaomi okosotthon a legjobb megoldás, hamarosan megvizsgáljuk.

Addig is néhány konkrét példa, hogyan könnyíti meg az életed egy okosotthon a mostanihoz képest: 

  • Beállíthatod, hogy a robotporszívó mikor és hol takarítson ki helyetted. Neked még csak otthon sem kell lenned!
  • Szeretnéd, ha reggel szó szerint a hasadra sütne a nap? Időzítsd be az elektromos redőnyöket, hogy az ébresztőddel egyszerre engedjék be a fényt!
  • Nálad is égve marad néha egy-egy lámpa? Szintén beállíthatod például, hogy a gyerekek kedvéért égve hagyott éjszakai fény reggel kikapcsoljon.
  • Kapar a torkod a száraz levegőtől, de tartasz tőle, hogy a túlzott párásítástól megjelenik a penész a lakásban? Mit szólnál hozzá, ha a rendszer lekapcsolná a párásítót, amint a páratartalom elérte a megfelelő szintet?
  • Ülőmunkát végzel, és nehezen veszed rá magad a mozgásra? Az okoskarkötőd jelezheti neked, hogy túl régóta ülsz, és ideje sétálnod egyet! 

Jól hangzik, de mi van akkor, ha építkezéskor, ingatlan vásárláskor nem lettek beépítve ezek az eszközök? A jó hír az, hogy nem késtél le semmiről, hiszen bármikor bármilyen lakásból könnyedén lehet okosotthont varázsolni! 

Hogyan lehet a telefonodból egy okosotthon vezérlő?

Nem kell NASA mérnöknek lenned ahhoz, hogy a kezedbe vedd egy okosotthon irányítását! Szerencsére bizonyos intelligens készülékek vezérléséhez csak egy telefonos alkalmazás kell! 

Sign up for the latest updates

De hogyan kezdjünk bele?

Amint beszereztünk egy intelligens eszközt (mint például a robotporszívó), nézzük meg, hogy melyik alkalmazásra van szükségünk a beállításához. Maga a beállítás általában egy rövid, pár lépéses folyamat, amihez a gyártótól kapunk is útmutatót. Amint elkészültünk, már csak internetre van szükségünk, hogy bármikor irányíthassuk. 

Mire érdemes figyelni okoseszköz vásárlásakor?

  • Először is van olyan intelligens eszköz, ami csak Bluetoothon keresztül irányítható. Ennek vásárlás előtt nézzünk utána!
  • Fontos infó még, hogy amennyiben különböző gyártóktól szerzünk be eszközöket, akkor valószínűleg külön-külön alkalmazásokra lesz szükségünk. Ezért érdemes minél több mindent ugyanattól a gyártótól vásárolni, hogy egy smarthome app segítségével ki is pipálhassuk a vezérlést!

Melyik telefonokat ajánljuk?

A kütyük vezérlése terén két gyártót érdemes kiemelni. Az okosotthon Apple és Xiaomi készülékkel is szuperül irányítható. Mivel mindkét márka kínálata számos eszközből áll, biztosan mindenki megtalálja a számára megfelelőt. Tapasztalataink szerint a Xiaomi okosotthon vezérlő vagy egy Apple Homekit is gyorsan megtanulható és könnyen kezelhető, ezért bátran ajánljuk őket!

Ne feledd, hogy bizonyos okoseszközök optimális működéséhez ugyanattól a gyártótól érdemes okostelefont is választani!

Nálunk mindenesetre Xiaomi telefonok és számos iPhone modell közül is jó áron válogathatsz! 

Ossza meg:

twitter
facebook
linkedin

Sign up for the latest updates