Csináld magad
17 Május 2023, 12:46 DU

Hotspot iPhone vagy Android készüléken - tudnivalók

Van a telefonunknak egy olyan funkciója, amit nem sokan élvezünk ki. Ennek pedig az a legfőbb oka, hogy a Wifi-n keresztül érkező internet sebessége jellemzően nagyon jó egész Magyarország területén. Nyisd ki a laptopod és pillanatok alatt csatlakozhatsz is különböző weboldalakhoz és appokhoz! 

Másrészről pedig vannak olyan zsúfolt helyek, kávézók, teraszok, repülőterek, ahol online kellene maradnod annak ellenére is, hogy az internet szignál számos ember között osztódik szét. Már biztosan te is tapasztaltad, hogy a Wifin keresztül érkező internetkapcsolat sebessége annál lassabb, mint többen használják.

Nem beszélve arról, hogy a köztereken működő internet szolgáltatások könnyen veszélybe is sodorhatnak, hiszen ha mindenki ugyanahhoz a hálózathoz kapcsolódik, az a hackereknek remek terep az adatok ellopásához. Ilyen felállásban könnyedén küldhetnek vírust a laptopodra vagy ellophatnak fájlokat a számítógépedről, ezért érdemes minél körültekintőbbnek lenni a nyilvános Wifi-k használatával! 

A telefonod hotspot funkciója mindezektől megvédhet! Azt javasoljuk, hogy a személyes hotspot szolgáltatáshoz is állíts be jelszót, amit csak azokkal ossz meg, akik szeretnéd, hogy csatlakozzanak a te hotspotodhoz. A jelszóval aktivált hotspot csak számodra lesz elérhető és a mobilszolgáltató sebességétől függő internet elérést biztosít a gyors és biztonságos munkavégzéshez.

Összegyűjtöttünk minden hasznos infót ebben a témakörben és azt is, hogy hogy használd a leghatékonyabban a saját hotspotot.

 • Mi a wifi hotspot és hogyan működik?
 • Hogy használd a hotspotot telefon és laptop között (iPhone és Android)?
 • Hotspot használata roaming közben - minden, amit érdemes tudni
 • Mennyire befolyásolja a hotspot a telefon töltöttségét?
 • Digi, Vodafone, Telekom hotspot aktiválás

Mi a wifi hotspot és hogyan működik?

A hotspot nem más, mint a mobilinternet megosztása. Gyakorlatilag egy vezetéknélküli routerré változtathatod a telefont, hiszen az előfizetésedhez kapcsolódó internet csomagból használt adatot osztja meg Wifi segítségével más eszközökkel.

Tehát elég, ha a telefon adatkapcsolaton keresztül csatlakozik az internethez és megfelelő töltöttséggel rendelkezik ahhoz, hogy a használni kívánt laptop, táblagép vagy más telefon ugyanolyan minőségű internetkapcsolatot tudjon elérni, mint amilyet az okostelefonon használsz.

Nincs meghatározott szám, hogy mennyi eszköz tud egy időben csatlakozni a hálózathoz, bár a korábban leírt szabály itt is érvényes: ahány eszköz, annyival lassabb internet. 

Érdemes azt is hozzátenni, hogy a telefon ugyanúgy funkcionál telefonként abban az esetben is, ha a hotspot aktív. Ez azt jelenti, hogy ugyanúgy tudsz telefonálni, fotókat készíteni, chatelni.

Ne feledd, hogy a hotspothoz használt telefonnak viszonylag közel kell lennie ahhoz az eszközhöz, amellyel csatlakozni szeretnél az internethez. A kapcsolat megszakadásának távolsága nagymértékben függ a körülötte lévő akadályoktól is, például faltól, bútordarabtól vagy akár a te vagy mások testétől, amelyek eltéríthetik vagy akár meg is szakíthatják a Wi-Fi jelet. 

Elméletileg egy mobiltelefon Wi-Fi hotspotjának hatótávolsága 20 méternél kezdődik, de ideális körülmények között akár száz métert is elérhet. A jel lefedettsége azonban nagyban függ a telefon antennájától is.

Azt is tudni kell, hogy a hotspot nem függ egyetlen operációs rendszertől sem. Akár iPhone, akár Android telefont használsz, a funkció bármikor rendelkezésedre áll.

Hogy használd a hotspotot telefon és laptop között (iPhone és Android)?

A hotspot bekapcsolása gyerekjáték a telefonon, hiszen a legtöbb telefon esetében közvetlenül a gyorsmenüből elérhető a funkció. Ugyanott találod, mint a mobil adatforgalom aktiválását, a repülégmódot vagy az elemlámpát.

Hogy aktiváld a hotspotot iPhone készüléken?

 • az iPhone hotspot létesítése csupán néhány kattintás, először is a kijelzőn nyisd meg a Beállítások menüt és válaszd a Személyes hotspot gombot
 • egy csúszka segítségével aktiválható a hotspot, ami engedélyezi mások csatlakozását is
 • ezután megjelenik a név és a jelszó, aminek segítségével bárki csatlakozhat a telefon által szolgáltatott Wifihez

Hogy aktiváld Androidon a hotspotot?

 • az Android hotspot csupán néhány kattintás, először nyisd meg a Beállításokat
 • válaszd a Mobil Hotspot lehetőséget és állítsd be az ikon hosszú lenyomásával
 • a hálózat neve és jelszava megjelenik a kijelzőn és ezután bármilyen eszközzel használhatod

Ahhoz, hogy a laptopodon is tudd használni a létrehozott hotspot kapcsolatot a következőket kell tenned: nyisd ki a laptopot, klikkelj a jobb alsó sarokban található földgömb ikonra, ha nem csatlakoztál még más hálózathoz. Amennyiben már csatlakoztál a Wifihez, válaszd ki a Wifi szimbólum alatt legördülő lehetőségek közül a hotspotot. Válaszd ki azt a nevet, amit a telefonod hotspotjának adtál, majd add meg a jelszót és már csatlakoztál is a telefonod által szolgáltatott internethez. 

Hotspot használata roaming közben - minden, amit érdemes tudni

Letöltenéd a Covid zöldkártyát egy külföldi nyaralás során, de nincs Wifi? Többek között ebben az esetben is nagyon praktikus tudni, hogy roaming közben is használhatod a hotspotot.

De fontos tisztában lenni néhány dologgal! A szolgáltatód nem fog extra összeget felszámítani, ha a telefonon kívül más eszközön is használod a mobil adatforgalmat, hiszen a telefonod adatforgalmának érzékeli az internet használatát. 

Azt is érdemes azonban tudni, hogy roaming használata közben extra díjakat számolhat fel a szolgáltatód (Európán belül változóak a feltételek, erről egy későbbi cikkben írunk majd), például egy gigabyte extra adatforgalom többe kerülhet külföldön, mint az országon belül.

A legjobb megoldás, ha a szolgáltató weboldalán keresztül ellenőrzöd az árakat, így nem érhet meglepetés külföldön sem. Ilyen szempontból egy külföldi nyaralás során gyakran jobban megéri feltöltőkártyát vásárolni, amiről szintén megoszthatod a mobilnetet. 

Mennyire befolyásolja a hotspot a telefon töltöttségét?

Hotspot használata közben talán észreveheted, hogy gyorsabban merül a telefon akksija, ami teljesen normális, hiszen az internet megosztásához több energiára van szüksége a telefonnak, mintha a Wifire csatlakoznál.

Ha azt érzed, hogy a telefonod túlmelegedett, előfordulhat, hogy gyorsabban lemerül, mint gondolnád. Ilyenkor igyekezz hűvösebb helyre vinni a telefont és tartsd ott addig, míg le nem hűl. 

Amikor pedig már a nullához közelít a telefon töltöttsége, még ne ess kétségbe! Egy kábel segítségével dugd be a telefont a laptopba, ami működőképesen fogja tartani a telefont is, így nem veszíted el az internetelérést. 

Azt is javasoljuk, hogy legyen kéznél egy hordozható telefontöltő, amivel bárhol, bármikor töltheted a telefonod és nem kell lemondanod az online jelenlétről egy másodpercre sem. 

Digi, Vodafone, Telekom hotspot aktiválás

Szolgáltatótól függetlenül ugyanolyan módon tudod aktiválni a hotspotot. Más szóval ebből a szempontból teljesen mindegy, hogy Digi, Vodafone vagy Telekom szolgáltatást használsz-e, ha a telefonod képes hotspotként működni, mindhárom szolgáltatóval meg tudod osztani a mobilnetet. 

Görgess vissza a bekezdéshez, ahol leírtuk, hogy iPhone és Android készülékeken hogy tud csatlakozni és kövesd a lépéseket a hotspot aktiválásához!

Reméljük, hogy megválaszoltuk minden, a hotspotra vonatkozó kérdésed. Ha esetleg valamire nem adtunk választ, írd meg kommentben és igyekszünk pótolni a hiányosságot! 

Fadia Hirtan
Rejoy.hu