Feltörték a Facebook vagy Instagram-fiókod? Így lehet visszaszerezni!

Feltörték a Facebook vagy Instagram-fiókod? Így lehet visszaszerezni!

Kiadta Fadia Hirtan
kiadva 23.03.2023

A világban, ahol Facebook- és Instagram-fiók nélkül szinte nem is létezel, kész rémálomnak tűnik elveszíteni a közösségi média felületeid. Főleg, ha üzleti célokra használtad az oldalad! 

Ha eltűnt az Instagram vagy a Facebook oldalad, mielőtt teljes kétségbe esel nézd meg, hogy működik-e az interneted vagy elérhető-e esetleg egy új frissítés, ami miatt nem működhet a régi applikáció a telefonon

Ha pedig egy olyan oldalról beszélünk, amit többen üzemeltettek, az eluralkodó teljes pánik helyett azt javasoljuk, hogy kérdezd meg a többieket, tudnak-e valamit az oldalról! 

Ha pedig egyik korábbi állítás sem állja meg a helyét és továbbra sem tudsz bejelentkezni a Facebook/Instagram felhasználói fiókoddal, erős a gyanú, hogy valaki letiltotta a fiókod.

Ebben a cikkben összeszedtük a két közösségi média platform, a Facebook és az Instagram fiókok visszaállításának legegyszerűbb módjait.

Mit tegyek, ha feltörték a Facebookom?

Hasított már beléd az érzés, hogy “Feltörték a Facebook fiókomat, mitévő legyek?!” Ha szokatlan dolgokat észleltél az elmúlt időszakban a Facebook-fiókod környékén, először is azt javasoljuk, hogy erre a linkre kattintva jelezd az oldal üzemeltetőinek, hogy meghekkelték a profilodat.

Ezután kövesd a javasolt intézkedéseket és változtasd meg a Facebook jelszavad. Ha pedig a személy, aki feltörte a fiókodat megváltoztatta a jelszavadat is, mindenképpen vedd fel a kapcsolatot a Facebook Segítségkérő szolgáltatásával. Küldj egy emailt a security@facebookmail.com címre és amilyen részletesen csak lehet, magyarázd el, hogy mi történt. 

Ha már egyáltalán nem férsz hozzá a Facebook oldalhoz vagy oldalakhoz, amit kezelsz, ezen a linken keresztül eléred az oldal Help Centerét. Klikkelj a Segítségkérés gombra és kövesd az oldal által küldött utasításokat, hogy kapcsolatba lépj a Facebook embereivel. Csak úgy, mint az email esetében, itt is írd le részletesen, hogy mi történt. 

Ezután minden nap lépj kapcsolatba a Facebook ügyfélszolgálati munkatársaival, hiszen valljuk be, gyakran érdektelenek a hozzájuk beérkező ügyekkel kapcsolatban, ezért érdemes egy kicsit rámenősnek lenni a siker érdekében. 

Hogyan bizonyosodj meg arról, hogy nem veszíted el a Facebook hozzáférésed? 

Ahogy a mondás tartja “a megfelelő védelem a legrosszabb veszélyt is legyőzi”. Ha a Facebook-fiókod védelméről van szó, érdemes a legrosszabbat feltételezni és felkészülni arra, hogy egyszer elfelejted a jelszavad, esetleg feltörik a fiókod.

Töltsd ki a profil adataid az összes megadható információval, beleértve az igazi neved és születési dátumod, valamint a helyes telefonszámot, amit használsz. Ha megtörténik a szerencsétlen eset és feltörik a Facebook-fiókod, az oldal képviselői arra fognak kérni, hogy azonosítsd magad, mint a fiók jogos használója.

Ezután megkérnek, hogy az azonosítás érdekében küldj egy fotót. Amennyiben a profilod nem tartalmazza ezeket az adatokat, a visszaállítás esélye valahol a nulla százalék körül lesz.

Ne felejtsd el azoknak a barátaidnak a nevét sem kitölteni, akiket tudsz hívni abban az esetben, ha feltörték a fiókod.

A legbiztonságosabb, ha mindig erős jelszót választasz, amit aztán senkivel nem osztasz meg és ne feledkezz meg a kétlépcsős azonosításról sem. Kövesd ezeket a lépéseket:

  • Lépj be a Facebook-fiókodba és kattint a jobb felső sarokban található három vonalra
  • Válaszd ki a Beállítások&Biztonság menüpontot, aztán ismét a Beállításokat
  • Kattints a Biztonság és Bejelentkezés gombra
  • Keresd meg a Kétlépcsős Azonosítást és add meg a telefonszámod, amire mindig kapsz majd értesítést, ha valaki megpróbál bejelentkezni a fiókodba

Sign up for the latest updates

Feltörték az Instagram fiókom, hogy szerezzem vissza?

Ha gyanús jelekkel találkozol az Instagram-fiókodban és úgy érzed meghackelték, esetleg párhuzamosan más is használja a fiókod, igyekezz bebiztosítani a felhasználód.

Először is nézd meg az emailed, hogy érkezett-e üzenet az Instagramtól, ami arról szól, hogy megváltozott a címed, a jelszavad, esetleg bármilyen infó módosult az oldaladon. Amennyiben érkezik ilyen email, a következő email címről kell, hogy kapd: security@mail.instagram.com

Az Instagram-fiókban keresd meg az Elfelejtett jelszó vagy a Segítségkérés bejelentkezésnél lehetőséget. Válaszd ki az email vagy a telefonszám lehetőséget és az Instagram küldeni fog egy linket a telefonszámra vagy az email címre. Ezután nincs más teendő, mint követni a linken keresztül kapott utasításokat. 

A feltört Instagram fiók visszaállítása körülményes lehet, ha te nem szerepelsz a képeken. Amennyiben olyan fiókot szeretnél visszaszerezni, ami nem tartalmazott rólad készült képeket, úgy egy automatikus üzenet fog érkezni a Facebook csapatától, amiben arra kérnek, hogy adj meg információkat az eszközről, amin az első fiókod létrehoztad. 

Ha pedig olyan fiókot szeretnél visszaállítani, ahol te is szerepelsz a képeken, akkor egy szelfi videót kell majd küldened, ahol különböző irányokba forgatod a fejed, amivel segíted az ügyfélszolgálat munkáját az azonosításban. Ez a felvétel sosem fog megjelenni Instagramon és 30 napon belül automatikusan törlődik.

Hogy ne veszítsd el az Instagram hozzáférésed!

Csakúgy, mint a Facebook-fiókod, az Instagram oldalad is jó, ha tartalmaz személyes infókat rólad. Máskülönben könnyen előfordulhat, hogy egy esetleges hackelés esetén nem tudod majd bizonyítani, hogy te vagy az oldal jogos tulajdonosa. 

Kezdetnek válassz egy erős jelszót, amit lehetőség szerint csak ennél a fióknál használj. Ahogy a Facebookon, úgy az Instagramon is érdemes beállítani a kétlépcsős azonosítást, ami néhány másodperc alatt kész is:

  • Nyisd meg az appot és kattints a képedre
  • Klikkelj a jobb felső sarokban található három vonalra és válaszd a Beállításokat
  • Kattints a Biztonság fülre, aztán pedig a Kétlépcsős Azonosításra
  • Kövesd az utasításokat
  • Ezt követően bármilyen bejelentkezés esetén SMS értesítést fogsz kapni a telefonodra

Ha olyan emberek is hozzáférnek az Instagram-fiókhoz, akikkel korábban együtt dolgoztál, de már nem működtök együtt, töröld a hozzáférésüket. 

Sajnos a cyber bűncselekmények száma rohamosan nőtt az elmúlt hónapokban. A legutóbb felfedett esetben például számtalan Instagram-fiókot tettek használhatatlanná. De hogy is működik ez?

A hackerek azért kaptak fizetést, hogy a lehető legtöbb Instagram-szabályzat megsértését jelentsék bizonyos fiókok által. Más szóval, bárki, aki bosszút akar állni egy barátján vagy vállalkozásán, 60 dollárt fizet a hackereknek, és azok leépítik a célpontot.

A hackerek ezután felveszik a kapcsolatot a törölt fiókok adminisztrátoraival, hogy 3500 és 4500 dollár közötti összegekért cserébe felajánlják nekik online fotóalbumuk visszaállítását. Mindez sokáig a háttérben történt és ezt a gyakorlatot nemrég fedezték fel és buktatták le a hackereket.

Feltörték már valaha az Facebook- vagy az Instagram-fiókod? Írd meg hogy oldottad meg a problémát!

Ossza meg:

twitter
facebook
linkedin

Sign up for the latest updates