Ezért ne töltsd egész éjszaka a telefonod!

Ezért ne töltsd egész éjszaka a telefonod!

Kiadta Fadia Hirtan
kiadva 17.05.2023

Épp lefekvéshez készülődsz, amikor észreveszed, hogy a telefon akksija majdnem lemerült? Mi is jól tudjuk, hogy ilyenkor az első, szinte ösztönös mozdulat, hogy elkezded tölteni és úgy is hagyod egész éjszakára. Pedig, ha szeretnéd még sokáig élvezni az okostelefonod által nyújtott örömöket, célszerű leszokni az egész éjszakás telefontöltés rossz szokásáról! 

Ebben a cikkben azt szedtük össze, miért káros az éjszakai töltés! 

Így befolyásolja a telefon akkumulátorát

A telefon akkumulátorának élettartama nemcsak az összeszerelés időpontjától és a tényleges korától függ, hanem sok más tényezőtől is. Ezek közé tartoznak az extrém hőmérséklet-ingadozások, amelyeknek ki lehet téve a készüléked, a telefonnal a kézben eltöltött órák száma naponta, de különösen az akkumulátor töltésének módja.

Az Apple azt állítja, hogy a helyes telefontöltés meghosszabbíthatja a telefon élettartamát és ha egy iPhone-t "hosszú ideig teljesen feltöltve hagynak", az befolyásolhatja az akkumulátor állapotát. Az Android telefongyártók, köztük a Samsung is ezt mondja: "Ne hagyja a telefont a töltőre csatlakoztatva hosszú ideig vagy éjszakára" - tanácsolják. A Huawei kijelenti, hogy "az akkumulátor töltöttségi szintjének 30%-ról 70%-on tartása meghosszabbíthatja az akkumulátor élettartamát."

Hogyan késleltetheted a 80% fölötti töltést?

Az iOS 13-tól kezdve az Apple engedélyezte az akkumulátor töltöttségi szintjének szabályozását az Optimalizált akkumulátortöltés funkcióval. Pontosabban, az iPhone gyárilag úgy van beállítva, hogy hatékonyan töltődjön és ezzel meghosszabbíthassák a telefon élettartamát.

Természetesen lemondhatsz erről a funkcióról, ha úgy gondolod, hogy nem előnyös és később visszatérhetsz hozzá. A funkció beállításához kövesd ezeket a lépéseket: Beállítások > Akkumulátor > Akkumulátor állapota > Optimalizált akkumulátortöltés.

Sign up for the latest updates

Hogy őrizd meg a telefon akkumulátorának állapotát?

Összegyűjtöttünk néhány tippet, ami segít sokáig megőrizni az akkumulátor állapotát:

  • Ne hagyd, hogy teljesen lemerüljön a telefon! Ideális esetben a telefont érdemes elkezdeni tölteni, amint megjelenik a figyelmeztetés, hogy 15% alá csökkent a töltöttségi szint.
  • Ne töltsd a telefont 100%-ig! Ahogy a Rejoy.hu egy korábbi bejegyzésében is írtuk, az akkumulátor ideális töltöttségi szintje 20 és 80% között van.
  • Ne hagyd, hogy túlmelegedjen a telefonod! A magas hőmérsékletnek hosszú távon negatív hatása van az akkumulátorra. Éppen ezért rossz ötlet a telefont alvás közben a párna alá rakni vagy az autó műszerfalára a tűző napra.
  • Zárd be az appokat, amiket nem használsz! A háttérben futó alkalmazások leszívják a telefon akksiját. Ebbe beletartozik a Wifi is, ha épp nem használod, a GPS, NFC és más funkciók is. Ezt megteheted a menüben is, de a legördülő ikonok között is megtalálod őket! 

A telefon töltése éjszaka nagyon csábító és egyszerű és ha a fent leírtak után is úgy döntesz, hogy töltőn hagyod éjszakára a telefonod, ha esetleg felébredsz éjjel, mindenképpen húzd ki! 

Akkor sincs ok az aggodalomra, ha a telefonod lassan vezetékes készülékké válik az akkumulátor satnya minősége miatt, hiszen a Rejoy.hu-n keresztül szuper kedvezményekkel juthatsz felújított - beleértve az akksit is - készülékekhez.

Ossza meg:

twitter
facebook
linkedin

Sign up for the latest updates