Hasznos tudnivalók
6 Január 2023, 7:03 DU

8 dolog, amit a Telegram tud, de a WhatsApp nem

Vagy ha úgy tetszik, miért menőbb a Telegram, mint a WhatsApp?

Vitathatatlan, hogy a WhatsApp még mindig a világ vezető üzenetküldő applikációja több, mint 2 milliárd felhasználóval. Azonban a biztonsági intézkedéseik és néhány hiányosság, amikről ebben a cikkben írunk részletesebben, jónéhány embert elgondolkodtattak már, hogy esetleg érdemes lenne WhatsApp helyett Telegramra váltani

A Telegram letöltése számtalan előnnyel jár, amik talán téged is meggyőznek majd, hogy felejtsd el a WhatsApp chat alkalmazást.

Törölhetsz üzenetet anélkül, hogy a küldő értesülne róla

Bármikor, nyomok nélkül törölhetsz üzenetet, amit Telegram-on keresztül küldtél. Ezt persze megteheted a WhatsApp használata közben is, de nem nyomtalanul. Milyen nyomról is beszélünk? Természetesen az “Ezt az üzenetet törölték” szövegről, ami gyakran több kárt okoz, mint hasznot. Kellemetlen beszélgetések okozója lehet, hiszen egy ilyen értesítés után általában azonnal jön a “Milyen üzenetet töröltél?” kérdés.  

Szerkeszthetsz már elküldött üzenetet

A WhatsApp legfeljebb álmodozhat olyan funkcióról, amelyet a Telegram-felhasználók már élvezhetnek. Ha hibát találtál az elküldött üzenetben, vagy csak szeretnéd módosítani azt, a Telegramon könnyedén megteheted. Ha hosszan rányomsz a már elküldött üzenetre a beszélgetés ablakban megjelenik egy legördülő menü egy kis ceruza ikonnal, amire kattintva módosíthatod és újraküldheted az üzenetet.

A számítógépeden is tudod használni az applikációt, telefon nélkül is

Azt már biztosan tudod, hogy a WhatsApp Web csak abban az esetben működik, ha a közeledben van a telefonod. A Telegram belépés esetén a webes felület is hibátlanul működik akkor is, ha a telefonod nincs a közeledben. Ez azt jelenti, hogy nyugodtan folytathatod a beszélgetést a laptopodon abban az esetben is, ha a telefonodat a másik szobában töltöd. Ennek egy feltétele van, mégpedig az, hogy az első Web Telegram bejelentkezést a telefonod segítségével, egy QR-kód beszkennelésével tudod megtenni. 

Csendes üzenetküldés

Megvan az a barát, aki egy fontos meeting közben vagy az éjszaka közepén írja legszívesebben az üzeneteit, de te nem szeretnéd, hogy megzavarja a megbeszélést vagy felébresszen? A Telegram applikációban be tudod állítani, hogy értesítés nélkül kapj üzenetet. A “Küldés hang nélkül” funkcióval akkor kapsz csak értesítést, ha vége a megbeszélésnek vagy felkeltél reggel. 

Beállíthatsz időzített üzenetet

Hasonlóan klassz az “Üzenetütemezés” funkció, amely – ahogy már valószínűleg kitaláltad – lehetővé teszi, hogy egy adott dátumot és időpontot válasz a kívánt üzenet elküldéséhez. Így nem kell emlékeztetőket beállítani, vagy nem kell a megfelelő időpont megjegyzésével bajlódni, hiszen az üzeneteket ütemezetten is küldheted. A néma üzenetekhez hasonlóan ütemezett üzeneteket is a “Küldés” gomb hosszú megnyomásával tudod beállítani. 

Üzenetküldés csak akkor, ha a fogadó elérhető online

Ha olyan üzennivalód van, ami nem sürgős, választhatod a “Küldés online állapotban” opciót is, szintén a “Küldés” gomb hosszan lenyomva tartásával. Bármi legyen is a motivációd, ha nem szeretnéd a fogadó félt megzavarni egy üzenettel, ez a funkció biztosan hasznos lesz. 

Csak a kedvenc kapcsolataid láthatják az “Elérhető” státuszod

A WhatsApp-on három lehetőséged van az online jelenléted felfedésére. Választhatod, hogy a legutolsó online jelenléted látszódjon mindenkinél, csak a kapcsolataidnál vagy senkinél. A Telegramon be tudsz állítani egy listát, akiknél szeretnéd, hogy lássák mikor voltál utoljára elérhető az applikáción. 

Létrehozhatsz titkos beszélgetést

Ha bizalmas információkat szeretnél megosztani, létrehozhatsz titkosított beszélgetéseket bárkivel a telefonkönyvedből és biztos lehetsz benne, hogy senki nem fogja kiszivárogtatni az ott elhangzottakat. Ezeket az üzeneteket nem lehet továbbítani és képernyőfotót sem lehet készíteni róluk. 

Ez az a nyolc funkció, ami elérhető Telegram-on, de WhatsApp-on nem. Neked vannak még további tippjeid?  

Fadia Hirtan
Rejoy.hu