Vízálló telefonok 2023-ban: melyiket válasszuk?

Vízálló telefonok 2023-ban: melyiket válasszuk?

Kiadta Fadia Hirtan
kiadva 23.03.2023

Emlékszel még arra, hogy az első vízálló telefonok mennyire ormótlanok voltak? Vagy arra a küzdelemre, amikor egy pár fotót szerettél volna készíteni egy medencés buliban, esetleg megörökítetted volna az első búvárkodásod? Mindehhez egy nagyon kényelmetlen, ráadásul csúnya tokot használva! 

Ez ma már a múlt és a vízálló mobil ma már nem kuriózum, ráadásul még elcsúfítani sem kell őket.

Ebben a cikkben összegyűjtöttünk minden fontos infót, amit a vízálló telefonokról tudni érdemes. Bővebben, hogy mi teszi őket vízállóvá, egyáltalán vízálló-e a készülék, amit használsz, merülés vagy fröcskölés állók-e. És még azt is megtudhatod, hogy meddig érvényes egy-egy készülék vízállósága. 

A cikk második részében pedig bemutatunk néhány vízálló készüléket, amikhez jó áron hozzá is juthatsz a Rejoy.hu-n keresztül. 

Nézzük is meg, hogy létezik-e Xiaomi vízálló telefon és hogy melyik a legjobb vízálló telefon! 

Mitől lesz egy telefon vízálló?

A rövid válasz az, hogy ha a készülék rendelkezik IP67 vagy IP68 minősítéssel, akkor vízálló.

Konkrétan a piacon egyetlen telefon sem lehet tökéletesen légmentes. Ám az elsőként megjelenő modellekhez képest az új telefonok nem rendelkeznek cserélhető akkumulátorral, és olyan tokkal is érkeznek, amelyek szinte lehetetlenné teszik a vízcseppek behatolását a készülékek belsejébe. A portok körül gumitömítések vannak, de a gombok körüli szilikon is meggátolja a víz bejutását.

Emellett még a vízálló telefonok gyártói egy olyan erős kötőanyaggal ragasztják össze a telefonok külső részét, ami megakadályozza, hogy víz jusson a készülékbe.

Azon gondolkozol, hogy hogy lehet az, hogy mégsem létezik 100%-ban vízálló telefon? A teljes lezáráshoz, ami egy csepp vizet sem enged át, akkora nyomáskülönbséget kéne létrehozni a telefon belseje és külseje között, hogy a telefon azonnal szétrobbanna. 

A hangszórók és mikrofonok szintén nincsenek teljesen lezárva, hiszen némi levegőre szükség van ahhoz, hogy hangrezgéseket tudjanak kelteni és érzékelni. A gyártók a telefonok ezen részeit rugalmas membránnal látják el, ami taszítja a folyadékot.

És vissza is térünk a két tanúsítványra, amivel rendelkeznie kell a telefonnak ahhoz, hogy vízálló legyen! Nézzük meg, mit jelentenek ezek! 

Mit jelent az IP67 minősítés?

A vízálló telefonok IP67 és IP68 minősítést kapnak attól függően, hogy mekkora mértékében vízálló a készülék. Az IP az angol Ingress Protection (bejutás védelem) rövidítése, az első számjegy a telefon (vagy más elektronikus eszköz) víznek és szélnek való ellenállását jelenti. Ebben a kategóriában a 6-os a legmagasabb védelem, amivel egy készülék rendelkezhet.

Ez a 6-os, ami az IP rövidítés után áll, arra utal, hogy a vízálló ütésálló telefon 100%-os védelmet biztosít por és víz ellen.

Az IP67-es minősítés - ez a leggyakoribb az elektronikus cikkek piacán - 100% védelmet biztosít por ellen és 30 percig vízálló egy méteres mélységben. 

Természetesen az IP67-es minősítéssel rendelkező telefon ellenáll a fröcskölésnek is, ezért nyugodtan használható esőben is.

Sign up for the latest updates

Mit jelent az IP68-as minősítés?

Az IP68-as minősítéssel rendelkező telefonok magasabb ellenállóképességgel rendelkeznek, mint az IP67-es minősítésű készülékek.

Ha azonban a porral szembeni ellenállást vesszük figyelembe, nincs különbség az IP67 és IP68 minősítéssel rendelkező telefonok között.

Az egyetlen különbség, amiben összehasonlítható a két minősítés, az a víz mélysége, amiben még sértetlenül megússza a telefon. Míg az IP67-es minősítéssel rendelkező telefonok nem működnek tovább, ha egy méternél mélyebb vízbe ejtjük őket, addig az IP68-as készülékek a másfél métert is kibírják. 

Más szóval tehát, ha szeretnél néhány víz alatti fotót vagy videót készíteni és szeretnél biztosra menni, hogy a “fürdés” után is működni fog a telefonod, válassz egy IP68-as minősítéssel rendelkező mobilt. 

Azt még érdemes tudni, hogy a teszteket tiszta vízben végezték, tehát érdemes kerülni a sós tengervízben és a klóros uszodai vízben fotózkodást. Persze egy fröcskölésnyi tengervíz vagy klóros víz nem fog ártani a telefonodnak. Miután klóros vagy sós víz érte a telefonod, nincs más dolgod, mint tiszta vízzel lemosni a készüléket, beleértve a töltők környékét is.

Mit csinálj miután kivetted a telefont a vízből?

Még akkor is érdemes az alábbi óvintézkedéseket betartani, ha vízálló telefonod van:

  • Töröld át a készüléket egy puha kendővel!
  • Hagy szabadon megszáradni, ne erőltesd a száradást. Hajszárítózással vízcseppeket fújhatsz a telefon belsejébe, szóval nem éri meg próbálkozni!
  • Ne kezd el tölteni míg teljesen ki nem száradt! Ahogy valószínűleg te is tudod, a víz jól vezeti az elektromosságot, ezért így könnyen megsütheted a telefonod.
  • Bármennyire is csábítóan hangzik, ne kezd el a tenyeredbe ütögetni a telefont, hogy kijöjjön a víz a hangszóróból! Az ezzel járó rázkódás tönkreteheti a telefonod. 
  • Ha hívás közben recseg a mikrofon, várj még néhány órát a száradással. 

Vízálló vagy víztűrő telefonok?

Annak ellenére, hogy sok mai telefon IP68-as vagy IP67-es besorolású és a gyártóik mindenféle tesztet végeznek annak bizonyítására, hogy okostelefonjaik nem romlanak le vízzel érintkezve, ez nem jelenti azt, hogy érdemes sokszor gyakorolni a vízalatti fotózást. 

A telefonok vízállósága azt jelenti, hogy ha például a fürdőkádba, a WC-be vagy az uszodába ejted a kütyüt nem lesz semmi baja, feltéve, ha a véletlen érintkezés után természetesen hagyod megszáradni.

A hajszárítóval végzett kényszerszárítás például apró vízcseppeket lökhet a telefon belsejébe, és ezzel meglazíthatja a gumi éleket tartó ragasztót, amely célja, hogy a folyadékokat távol tartsa a telefon áramkörétől.

Igen, a gyártók tesztjeit bizonyos mélységekben és hosszú ideig végzik el, de ez nem jelenti azt, hogy telefonod készen áll a búvárkodásra is. Először is azért, mert a teszteket édesvízben (nem sós vagy klóros, mint a tengervíz vagy az uszodavíz) végzik, másodszor pedig azért sem, mert a készülék ismételt alámerítése elkerülhetetlenül a gumiélek eldeformálódásához vezet, ennek hatásáról pedig már korábban beszéltünk. 

Valójában, ha odafigyelünk, akkor sem az Apple, sem a Samsung, sem a Huawei, sem más telefongyártó nem állítja, hogy az általuk gyártott okostelefonok teljesen vízállóak, hanem azt mondják, víztűrőek. Ami azért nagy különbség! 

Tehát az IP68-as vagy IP67-es telefonok sem teljesen védettek a víz ellen. És igen, nem folyadékot, hanem direkt vizet mondunk, mert sok okostelefon-használó úgy gondolja, hogy a vízállósági tanúsítvány egyben garanciát is jelent arra, hogy a telefonok ellenállnak a gyümölcsleveknek, rosszabb esetben a forró teának vagy kávénak.

Na nem azért, mert a cukrot vagy egyéb édesítőszereket a telefonok nehezen tudják megemészteni, hanem a nagyon magas hőmérséklet miatt. A telefonra ömlő forró folyadékok szinte menthetetlenül roncsolják a készülékeket. 

Egyedül az IP69-es minősítéssel rendelkező telefonok állnak ellen a forró italokból érkező cseppeknek, de ilyen minősítése kevés készüléknek van. 

Ami tehát fontos, még akkor is, ha IP68-as minősítésű telefonod van, hogy kerüld az ismétlődő vízbe merítést. 

Sign up for the latest updates

Melyek a vízálló Apple telefonok?

Az iPhone 7 és iPhone 7 Plus voltak az Apple első vízálló telefonjai, amelyek 2016-ban jelentek meg és IP67-es minősítést kaptak.

Az amerikai gyártó azóta is előszeretettel dobja piacra a vízálló telefonokat. Itt van egy lista a vízálló iPhone-okról:

iPhone 8 (2017) - IP67

✓ iPhone 8 Plus (2017) - IP67

✓ iPhone X (2017) - IP67

✓ iPhone XS (2018) - IP68

✓ iPhone XS Max (2018) - IP68

✓ iPhone XR (2018) - IP68

✓ iPhone 11 (2019) - IP68

✓ iPhone 11 Pro (2019) - IP68

✓ iPhone 11 Pro Max (2019) - IP68

✓ iPhone SE II (2020) - IP68

✓ iPhone 12 (2020) - IP68

✓ iPhone 12 mini (2020) - IP68

✓ iPhone 12 Pro (2020) - IP68

✓ iPhone 12 Pro Max (2020) - IP68

✓ iPhone 13 (2021) - IP68

✓ iPhone 13 mini (2021) - IP68

✓ iPhone 13 Pro (2021) - IP68

✓ iPhone 13 Pro Max (2021) - IP68

✓ iPhone 14 

✓ iPhone 14 Plus

✓ iPhone 14 Pro

✓ iPhone 14 Pro Max

Melyek a vízálló Samsung telefonok?

Szintén 2016-ban, a koreai gyártó is csatlakozott amerikai versenytársához egy vízálló Samsung telefonnal. Az első vízálló Samsung a Galaxy S7 volt, ami azonnal meg is kapta az IP68 minősítést. 

Így az S7 után következő összes többi telefonmodell garantáltan kibírta a fröccsenést vagy akár másfél méteres édesvízbe merülést is. Itt a teljes készüléklista: 

✓ Samsung Galaxy S7 edge

✓ Samsung Galaxy S8

✓ Samsung Galaxy S8+

✓ Samsung Galaxy Note8

✓ Samsung Galaxy S9

✓ Samsung Galaxy S9+

✓ Samsung Galaxy Note9

✓ Samsung Galaxy S10

✓ Samsung Galaxy S10+

✓ Samsung Galaxy S10s

✓ Samsung Galaxy Note10

✓ Samsung Galaxy Note10+

✓ Samsung Galaxy S20

✓ Samsung Galaxy S20+

✓ Samsung Galaxy S20 Ultra

✓ Samsung Galaxy S21 5G

✓ Samsung Galaxy S21 Plus

✓ Samsung Galaxy S21 FE 5G

✓ Samsung Galaxy S21 Ultra 5G

✓ Samsung Galaxy S22 5G

✓ Samsung Galaxy S22 Plus 5G

✓ Samsung Galaxy S22 Ultra 5G

✓ Samsung Galaxy S23

✓ Samsung Galaxy S23 Plus

✓ Samsung Galaxy S23 Ultra

Ezek a vízálló Huawei telefonok

Azon gondolkozol, hogy vajon a Huawei-nek van-e vízálló telefonja? Nos, a kínai gyártó sem hagyta rajongóit vízálló telefon nélkül. A korábban említett gyártókhoz képest a Huawei az olcsóbb készülékekkel tudott ringbe szállni. 

Ha tehát olcsóbb vízálló telefont keresel, érdemes körülnézni a Rejoy.hu Huawei kínálatában. 

Itt van a teljes lista a Huawei vízálló telefonjaival: 

✓ Huawei P40 Pro

✓ Huawei Mate 40

✓ Huawei Mate 40 Pro

✓ Huawei P30 Pro New Edition

✓ Huawei P40

✓ Huawei Mate 40 RS

Huawei Mate 40 Pro

✓ Huawei Mate 30E Pro 5G

✓ Huawei P40 4G

✓ Huawei Mate 30 Pro

✓ Huawei P30

✓ Huawei Mate 30 RS

✓ Huawei Mate 30

✓ Huawei Mate 30 Pro 5G

✓ Huawei Mate 20 X 5G

✓ Huawei P30 Pro

✓ Huawei P20 Pro

✓ Huawei Mate RS Porsche Design

✓ Huawei Mate 20

✓ Huawei Mate 20 Pro

✓ Huawei P10 Plus

✓ Huawei P20

✓ Huawei Mate 10 Pro

✓ Huawei Mate 10

Vízálló telefont használsz? Írd meg kommentben, hogy melyik modellt és mondd el, mennyire vagy megelégedve vele a tesztelés után! 

Ossza meg:

twitter
facebook
linkedin

Sign up for the latest updates