Telefonfüggőség ellen: így csökkentsd a képernyőidődet!

Telefonfüggőség ellen: így csökkentsd a képernyőidődet!

Kiadta Fadia Hirtan
kiadva 10.02.2023

Mindannyiunk számára ismerős az a kép, amikor tömegközlekedésen utazva, az utcán sétálás közben, de még étteremben vagy múzeumban is mindenki az okostelefonját bújja, tudomást sem véve az őt körülvevő való világról. Teljesen természetes, hogy az okostelefonok az életünk elengedhetetlen részévé váltak, de a telefonfüggőség a jóléti társadalmakban mára komoly probléma lett. 

Sajnos nem könnyű feladat ellenállni a képernyőfüggőség kísértésének, és tudatosan csökkenteni a napi képernyőidő mennyiségét, hiszen a legtöbb alkalmazás (kifejezetten a szociális média) célja, hogy folyamatosan tartalomfogyasztásra ösztönözzön minket. 

Ha te is gyakran azon kapod magad, hogy hárompercenként végiggörgeted a feedjeidet, értelmetlen videókat nézegetsz, vagy irreálisan sokat játszol a telefonodon, néhány praktikával segítünk legyőzni a telefonfüggőség kékfényű szörnyét!

Mi az a telefonfüggőség?

Telefonfüggőségről akkor beszélhetünk, amikor a képernyő előtt eltöltött idő irreális méreteket ölt, és nem a munkád miatt… Hanem azért, mert állandó késztetést érzel arra, hogy felkapd a telefonod, és elképzelhetetlennek tűnik, hogy akár csak pár óráig ne nyomkodd. 

Ez a jelenség szinte mindenkit érint, és mérsékelten vagyunk felelősek érte. Hiszen minden applikáció a rád zúdított színes képektől az érdekes híreken át az állandóan zargató, csilingelő értesítésekig azon munkálkodik, hogy ne tudj élni nélküle. 

Mik a telefonfüggőség veszélyei?

Nagyrészt a szociális média alkalmazások okolhatóak a FOMO (Fear of missing out) érzésének elterjedésért, vagyis, hogy attól félünk, valami igazán fontosról maradunk le, ha nem tartjuk a tempót az újabb és újabb contentekkel. Természetesen ez nincs így, de akkor miért olyan nehéz letennünk azt a fránya telefont? 

Különösen ügyesen támogatja a függőségünket a TikTok, ahol a rövid, általában pár másodperces videókat gyorsan tudjuk egymás után pörgetni. Nem kell elmerülnünk egy témában, nincs meg annak a veszélye, hogy unalmas tartalomba szaladunk bele. 

Ezek a rövid “szösszenetek” rövid időn belül sokféle ingert közvetítenek az agyunk felé, amitől úgy érezzük, pompásan szórakozunk, ráadásul mindezt azonnal, folyamatosan és erőfeszítés nélkül. Az agyunk azonban túl gyorsan hozzászokik mindehhez, ami a későbbiekben megnehezíti a koncentrálást.

Nem csoda, hogy a digitális korban felnőtt vagy felnövő generációk számára már kihívást jelent, hogy huzamosabb ideig egy dologra figyeljenek. Nem beszélve a telefonfüggőség és a képernyők által kibocsátott kékfény okozta alvászavarokról, stresszről és szorongásról!

Sign up for the latest updates

Tippek a tudatos telefonhasználat elsajátításához 

Képernyőidő csökkentése applikációval

Ha rád is rád férne egy kis digitális detox, vagy legalábbis a képernyő előtt töltött idő csökkentése, hasznos lehet egy úgynevezett tudatos applikáció vagy más néven “képernyőidő” alkalmazás bekapcsolása. 

Ezek az alkalmazások nyomon követik, hogy mennyi időt is töltesz naponta vagy hetente a készülékeddel, ráadásul a használatukkal meghatározhatsz egy időkorlátot, amit túllépve nemes egyszerűséggel letilt a további görgetéstől. Így biztosíthatod, hogy például napi 1-2 óránál többet ne bámuld mások kirakat-életét a Facebookon vagy az Instagramon, vagy hogy este 10 óra után ne habzsold egyik TikTok videót a másik után. 

Hol találod ezeket a beállításokat?

  • Apple iPhone telefonok esetében: a Beállításoknál keresd a “Képernyőidő” menüt! A Fókusz mód további segítséget nyújt a zavaró hatások csökkentésében. 
  • Samsung telefonok esetében: ezt a funkciót a “Digitális Jóllét” alatt találod!
  • Huawei telefonok esetében: a Beállításoknál keresd a “Digitális Egyensúly” menüt!

A kínálatunkban mindhárom gyártótól találsz kedvezményes árú készülékeket! 

Sign up for the latest updates

Helyettesítsd élményekkel a telefonon töltött időt!

Nem kell feltétlenül óriási dolgokra gondolni, a legapróbb cselekvések és szokások bevezetésével is csökkentheted a késztetést, hogy az alkalmazásaidat görgesd! Ha unatkozol, olvass pár oldalt, vagy állj fel, és sétálj néhány percet! 

A friss levegő és a mozgás egyébként is segít rebootolni az agyad, ezért lehetőleg minden nap iktass be egy kiadós sétát vagy kocogást! A meditáció is kiváló eszköz a telefonfüggőség által megnyirbált koncentrációs készséged javítására. Ha pedig barátokkal találkozol, hozzatok egy olyan szabályt, hogy mindenkinek el kell tennie szem elől a telefonját! 

Ossza meg:

twitter
facebook
linkedin

Sign up for the latest updates