Csináld magad
17 Május 2023, 12:38 DU

Miért melegszik túl a telefonod és mi a megoldás?

A telefonok segítenek leküzdeni a távolságokat és segítségükkel sokkal könnyebb a szeretteinkkel való kapcsolattartás. De csak úgy, mint más elektronikai eszközök, a telefonok sem problémamentesek. 

Melegszik a telefon és nem tudod mit kezdj vele? Nyugi, ez az egyik leggyakrabban felmerülő probléma.

Ebben az anyagban összegyűjtöttük neked az összes hasznos információt, amit a telefonok túlmelegédéséről tudni kell és azt is, hogyan old meg a problémát:

 • Miért melegszik a telefon?
 • Mitől melegszik a telefon?
 • Így védd meg a telefonod a túlmelegedéstől! 
 • Milyen problémákat okozhat a túlmelegedés?
 • Mit csinálj, ha túlmelegedett a telefonod?

Miért melegszik a telefon?

A mobilok melegedése teljesen normális, ha azonban a felmelegedés elér egy bizonyos szintet, az már aggodalomra is adhat okot. Ahhoz, hogy a telefon normálisan működhessen, szükséges, hogy a belsejében némi “mozgás” és energia leadás történjen, ami természetszerűleg hőkibocsátáshoz is vezet.

A telefon túlmelegedését számos tényező okozhatja. 

Túlmelegedés a processzor miatt

A processzor az az elem, amely a legtöbb energiát fogyasztja és emiatt a legtöbb hőt is elvezeti. Valószínűleg észrevetted már, hogy amikor telefont játékra vagy nagyobb felbontású webhelyek böngészésére használod, a telefonod hajlamos gyorsabban felmelegedni. Ez a processzor miatt történik, amelynek több energiát kell fogyasztania ezen műveletek során.

Akksi miatti túlmelegedés

Hosszabb használat után a több lítium alapú akkumulátorból álló elem elhasználódik. A telefon használata magában foglalja az akkumulátor rendszeres lemerítését és feltöltését, ez a folyamat pedig hőt termel, ami miatt szintén felmelegedhet a telefon.

A kamera miatt is felforrósodhat a telefon

A kamera az egyik legfontosabb eleme a mobiltelefonnak, főleg, ha belegondolunk, hogy a közösségi hálózatok milyen mértékben fejlődtek az elmúlt években és mekkora jelentősége lett a minél jobb fotók feltöltésének. Éppen ezért a mobiltelefon használók vágyai közé tartozik egy minél nagyobb felbontású kamera. De minél nagyobb a kamera felbontása, annál több energiát fogyaszt és a telefon gyorsabban felmelegszik.

Túlmelegedés a kijelző miatt

Néhány telefon rendelkezik a képernyő fényerejének automatikus beállításával a használati környezet fényerejének megfelelően, de nem minden készülék kínálja ezt a lehetőséget. Ezenkívül vannak olyan felhasználók, akik az élénk színek miatt szeretik a nagyon erős kijelző fényerőt. Azoknak, akik folyamatosan teljes fényerőre állítják telefonjuk képernyőjét, tudniuk kell, hogy ez több energiát fogyaszt és több hőt is elvezet, tehát a telefon gyorsabb felmelegedését okozhatja. 

Mitől melegszik a telefon?

A telefon túlmelegedése legtöbbször chip túlterheléssel függ össze, amit több tényező is okozhat.

A használat mértéke

Ha egyszerre több dologra is használod a telefonod - a barátaiddal chatelsz, miközben a háttérben YouTube-ról szól egy szám és lefotóznál egy épp feltűnő érdekességet - a telefonod könnyen túlmelegedhet. Az intenzív használatból fakadó nyomásnak köszönhetően megemelkedik a telefon hőmérséklete, ami túlmelegedéshez vezet.

Töltés közbeni mobilhasználat

Megértjük, hogy nehéz elválni a telefonodtól, akár csak rövid időre is, de érdemes ellenállni, pláne, ha éppen a töltőn pihen a készülék. Ellenkező esetben, különösen, ha energia igényes alkalmazásokat használsz a telefon töltése közben, érezheted, hogy a készülék hőmérséklete kissé megemelkedik. Ezt többek között az is okozhatja, ha nem eredeti töltőt használsz. 

Applikációk

Ha sok applikáció van telepítve a telefonodra, még akkor is, ha nem használod őket aktívan, sokkal nagyobb az esélye a telefon túlmelegedésének. Az összetett, nagy tárhelyet igénylő játékok és applikációk jelentős terhet jelentenek a processzornak, ami felmelegedést is okozhat.

Beállítások

A bekapcsolt mobil adatforgalom, a bekapcsolt Wifi vagy Bluetooth gyorsabban meríti a telefon akkumulátorát és használatukkor az eszköz hőmérséklete is emelkedhet. A felmelegedési folyamatot gyorsíthatja még a képernyő erős fényereje is.

Emellett pedig a telefon túlmelegedésének helyétől függően a következő problémákra következtethetsz:

 • Ha a telefon hátulja melegedett fel, nagy eséllyel az akkumulátorral van probléma. Amennyiben ez gyakran megtörténik, érdemes megfontolni az akkumulátor cseréjét.
 • Ha a felmelegedés a telefon alján, a töltő bemenetnél jelentkezik, akkor valószínűleg a töltő okozza a problémát. Válassz másik töltőt, lehetőleg eredetit!
 • Ha a kijelző és a hangszórók melegszenek fel, a lehető legjobb, ha minél hamarabb szervizbe viszed a telefont, hiszen számtalan dolog okozhat ilyen irányú felmelegedést. 

Így védd meg a telefonod a túlmelegedéstől! 

Akkor is - talán főleg akkor - ha megrögzött telefonhasználó vagy és folyton a mobilodon lógsz, van néhány elővigyázatossági lépés, amit megtehetsz, hogy elkerüld a telefon túlmelegedését. A teljesség igénye nélkül néhány példa:

 • Használj eredeti töltőt még akkor is, ha kicsit drágább, mint egy hamisítvány
 • Ne hagyd egész éjszakára töltőn a telefont
 • Töltés közben ne hagyd textil felületeken a telefont (például ágyon vagy szőnyegen), mert ezek az anyagok raktározzák a hőt
 • Töröld a nem használt alkalmazásokat
 • Zárd be azokat az appokat, amiket nem használsz
 • Frissítsd az operációs rendszert, amikor csak tudod
 • Ne használd a Bluetooth funkciót túl hosszú ideig
 • Ne felejtsd a telefonod a napon. Nézd meg milyen rossz nyári szokások tudják még rontani a telefon műszaki állapotát

Milyen problémákat okozhat a túlmelegedés?

A túlmelegedés nem csak egyszerűen kellemetlen használat közben, hanem számos problémát is okozhat.

A legszembetűnőbb probléma, hogy a túlmelegedés károsítja az akkumulátort és a telefonban található chipet.

A telefonok akksiját alapvetően hosszútávra tervezik, de nem örökéletű. Ha például hosszú ideig a tűző napon hagyod a telefonod, nagy valószínűséggel gyakrabban kell majd tölteni a készüléket az akkumulátor elhasználódása miatt.

A chip úgy van felépítve, hogy elkerülhető legyen a telefon túlmelegedése, lassítva ezzel a processzor sebességét. A chip megsérülhet, ha huzamosabb ideig ki van téve a készülék a napra, de ez azért elég ritka, hiszen a gyártók felkészültek ezekre az esetekre.

Mit csinálj, ha túlmelegedett a telefonod?

Ha észreveszed, hogy túlmelegedett a telefonod, orvosolni is tudod gyorsan. Ha viszont azt észleled, hogy gyakran megtörténik a túlmelegedés annak ellenére is, hogy mindent megteszel, hogy ezt elkerüld, a legjobb, ha szakszerű segítségért fordulsz. 

A túlmelegedés okától függően itt van néhány intézkedés, amit megtehetsz, hogy lehűtsd a készüléket: 

 • Ha töltés közben melegszik a telefon, húzd ki a töltőből. Ellenőrizd, hogy a töltő megfelelő-e a telefonodhoz. Ha laptopról történő töltés közben melegszik túl, vidd a telefont szervizbe
 • Ha hosszú órákon keresztüli használat közben melegszik túl a készülék, próbáld meg kevesebbet használni, bezárni a futó alkalmazásokat és pihentesd néhány percig a készüléket, amíg egy kicsit visszahűl
 • Ha a napon hagytad a telefonod, vidd egy kicsit az árnyékba és várd meg míg lehűl

Ma már szinte nincs olyan pillanat, amikor telefon nélkül hagyjuk el a házat, ezért érdemes vigyázni rá, hogy elérhető legyen, amikor csak szükség van rá.

Próbálj figyelni a telefonod által küldött jelekre és vidd szervizbe, amint problémát észlelsz. Ne hagyd figyelmen kívül a telefon túlhevülését, hiszen ez számos belső problémát okozhat!

Fadia Hirtan
Rejoy.hu