Magától újraindul a telefonom! Mit tegyek, ha ki-be kapcsol?

Magától újraindul a telefonom! Mit tegyek, ha ki-be kapcsol?

Kiadta Iulia Nicolaie
kiadva 19.12.2023

Kevés helyzet frusztrálóbb annál, mint amikor a telefon magától be- és kikapcsol. Valószínűleg legalább egyszer átélted már azt, hogy egy beszélgetés vagy bármely más, a telefonodon végzett tevékenység közepén az eszköz lefagyott, hirtelen leállt majd újraindult.

Ha előfordul veled időnként, hogy a telefon magától kikapcsol úgy, hogy közben van benne akkumulátor, majd magától újraindul, akkor ebben a cikkben megoldást találhatsz a problémádra.

Mit tehetsz, ha a telefon magától újraindul, miközben te nem nyomtál rá az újraindítás gombra?

1. Frissítsd a telefonod operációs rendszerét

Ahogy laptopjainknak naprakésznek kell lenniük a legújabb funkciók és biztonsági javítások tekintetében a megfelelő működéshez, úgy telefonjainknak is fontos, hogy a legújabb operációs rendszer frissítések fussanak rajtuk.

A telefonra érkező frissítések száma nagyban függ a gyártótól. Például a Samsung legújabb telefonmodelljei havonta kapnak biztonsági frissítéseket. Tudjuk, néha bosszantó, hogy amíg az operációs rendszer legújabb verzióját töltöd le, nem tudod használni az eszközt. De szükség van a frissítésre, ha a telefon jelzi, hogy elérhető, hiszen ez a mindennapi működést befolyásolja. A frissítés hiánya is okozhatja, hogy minden nyilvánvaló ok nélkül ki be kapcsol a telefon.

Így nézheted meg, hogy telefonod a modellhez elérhető operációs rendszer legújabb verzióját használja-e:

  • menj a beállításokhoz;
  • válaszd a Szoftverfrissítés lehetőséget;
  • kattints a Letöltés és telepítés gombra;
  • ellenőrizd, hogy a telefon naprakész-e vagy elérhető-e a Frissítés opció.

Amit ilyenkor ideális esetben látsz a képernyőn az az, hogy a szoftver naprakész.

2. Alkalmazások frissítése

A másik ok, amiért magától kikapcsol a telefon, még akkor is, ha akkumulátorral rendelkezik, az lehet, hogy a telepített alkalmazások nem rendelkeznek a legújabb frissítéssel. Ha úgy döntesz, hogy megvéded okostelefonod akkumulátorát, és nem engedélyezted az általad használt alkalmazások legújabb verzióinak automatikus letöltését, előfordulhat, hogy elfelejted ellenőrizni, milyen frissítések jelennek meg az áruházban.

Először is figyeld meg, hogy a telefon esetleg csak bizonyos alkalmazások használatakor csinálja-e ezt. Ha igen, akkor nagyon valószínű, hogy éppen egy alkalmazás elavult verziója okoz fejfájást.

Ha nem találsz kifejezetten egy appot, ami miatt úgy gondolod, hogy megbolondult a telefon, frissítsd az összes letöltött alkalmazást, hogy kiküszöbölj minden lehetséges okot, ami a folyamatos újraindulást eredményezheti.

Ezt csináld meg:

  • lépj be a Play Áruházba;
  • a jobb oldalon, felül kattints a képére vagy az avatárra;
  • kattints az Alkalmazások és eszközök kezelése elemre;
  • a képernyőn megjelenik azon alkalmazások száma, amelyekhez frissítések elérhetőek. Választhatsz, hogy az Összes frissítése lehetőségre kattintva váltasz át az új verziójukra, vagy megnézed, mely alkalmazásokról van szó, és törölheted azokat, amelyeket már nem használsz, majd frissíted azokat, amelyek érdekelnek.

Miután az összes alkalmazás frissítése befejeződött, újraindíthatod a telefont, és megnézheted, hogy továbbra is fennáll-e a probléma, vagy megoldódik, hogy a telefon folyamatosan újraindul.

Sign up for the latest updates

3. Törölj mindent a telefonodról, amit már nem használsz

A telefon akkor is be- és kikapcsol, ha a maximális belső tárhelyének kevesebb mint 10%-a szabad már csak. Tehát a harmadik lépés, amelyet meg kell tenned, hogy törölj mindent, amire már nincs szükséged.

Kezdj azokkal az alkalmazásokkal, amelyeket több mint három hónapja nem nyitottál meg, ha az előző lépésben még nem törölted őket. Folytasd a telefonoddal készített, de még meg sem nézett printscreenekkel, aztán lépj tovább a nagy és még nagyobb fájlokra. Az utóbbiaknál, amelyekről feltételezzük, hogy képek és videók, választhatsz, hogy véglegesen törlöd őket, vagy átmásolod őket a felhőbe, laptopra vagy táblagépre.

Ne feledkezz meg a letöltések mappáról sem, ahol legtöbbször feledésbe merülnek azok a fájlok, amelyekre már nem feltétlenül van szükség, de cserébe teljesen feleslegesen foglalnak helyet a telefon memóriájában.

Lépj a Beállítások menübe, és ellenőrizd az Eszköz Tárhely menüpont alatt, hogy a telefon észlelt-e más fájlokat, amelyek "elfogyasztják" a tárhelyet.

És ha az okostelefon belső memóriájának még ennyi "tisztítás" sem elég, akkor talán másik telefonra van szükség.

4. Ellenőrizd, hogy nem melegszik-e túl a telefon

A túlmelegedés szintén egy oka lehet annak, hogy a telefon kikapcsol. Óvintézkedésként a készülék ilyenkor újraindul vagy kikapcsolva marad.

A Rejoy blogon is találsz egy anyagot, amelyben leírtuk, miért melegszik túl a telefon, és hogyan lehet megoldani ezt a problémát.

Ezen kívül a telefon még alacsony hőmérsékleten is ok nélkül leállhat, ami szintén egy védelmi mechanizmus. Amint melegebb környezetbe kerül, észre fogod venni, hogy a készülék helyreáll. Érdemes azonban elkerülni, hogy szélsőséges hőmérsékletnek tedd ki, különösen, ha a vásárlás után hosszabb ideig szeretnéd használni.

5. Állítsd vissza a telefon gyári beállításait

Ha semmi sem működött, amit eddig próbáltál, és telefonod folyamatosan be- és kikapcsol, itt az ideje, hogy kijátszd az utolsó lehetőséget, vagyis a gyári beállítások visszaállítását.

Ne felejts el teljes biztonsági másolatot készíteni a visszaállítás előtt, hogy ne veszítsd el a számodra fontos adatokat, beszélgetéseket vagy fájlokat.

A gyári beállítások visszaállítása telefononként eltérő, de általában a következő lépéseket kell követni:

  • menj a beállításokba;
  • keresd meg az Általános beállításokat;
  • válaszd a Visszaállítás lehetőséget;
  • kattints a Gyári adatok visszaállítása elemre;
  • kattints a Reset gombra a művelet megerősítéséhez.

Ha követted a fent leírt lépéseket, a telefonnak nem szabad már ezután folyamatosan újraindulnia.

Ne felejtsd el azonban ezeket a tippeket, és alkalmazd őket a jövőben:

  • mindig frissítsd a telefonos alkalmazásokat;
  • használd mindig az operációs rendszered legújabb verzióját;
  • töröld a képernyőképeket és letöltéseket tartalmazó nagy fájlokat és mappákat, mentsd át őket a felhőbe vagy egy másik eszközre.

Ha a fentiek segítettek megérteni, miért indul újra magától a telefonod, és már tudod, mit kell tenned, hogy elkerüld ezt a helyzetet a jövőben, akkor oszd meg másokkal is ezt a cikket, hátha hasznos lesz nekik is.

Ossza meg:

twitter
facebook
linkedin

Sign up for the latest updates