Hogyan tudom megtalálni az elveszett vagy ellopott telefont?

Hogyan tudom megtalálni az elveszett vagy ellopott telefont?

Kiadta Iulia Nicolaie
kiadva 08.04.2024

Ismerős az a hétfő reggel, amikor már az ágyból is nehéz kikelni, kiömlik a kávé, eltörik a hajkefe és még a kedvenc müzlid is elfogyott? És amikor azt gondolod, hogy ennél rosszabb már nem lehet, leszállsz a buszról, a zsebedhez nyúlsz ahol a telefonodnak kéne lennie, de csak az üres zsebet találod. A pillanatban, amikor felfogod, hogy a müzli mellett a telefonodnak is lába kélt, azonnal arra gondolsz, hogy a telefon értékén túl az azon tárolt adatok és emlékek értéke szinte felbecsülhetetlen.

Azt sajnos mi sem garantálhatjuk, hogy soha nem fogod elveszíteni a telefonodat, vagy sohasem fogják ellopni tőled, de néhány tanáccsal megpróbálunk segíteni annak érdekében, hogy minimalizálni tudd egy ilyen eset negatív következményeit. Ezért összeállítottunk egy listát néhány hasznos tippel, ami segíthet megtalálni a telefonod. A következő témákkal készültünk:

  1. Hogyan lehet megtalálni a telefont GPS nélkül?
  2. Hogyan lehet megtalálni a GPS-es telefont?
  3. Milyen telefon kereső appok érhetők el iOS operációs rendszerre?
  4. Milyen telefon kereső appok érhetők el Androidra?
  5. Milyen egyéb programok vagy alkalmazások állnak rendelkezésre, amikor a telefon bemérése szükséges?
  6. Milyen beállításokkal lehet gyorsabban visszaállítani a telefont?
  7. Mit tehetsz a telefon bemérése után?
  8. Milyen körülmények között nem tudod bemérni a telefont?
  9. Hogyan lehet megtalálni a telefont GPS nélkül?

Ha gondolkodtál már azon, hogy milyen lehetőség áll rendelkezésedre, ha GPS nélkül szeretnéd megtalálni a telefonod, van egy jó hírünk! Az elveszett telefon bemérése IMEI szám alapján is történhet.

Az International Mobile Equipment Identity (Nemzetközi Telefon Azonosító Kód) mozaikszó minden eszköz egyedi kódját jelenti, amely 15 számjegyből áll, egyedi és létfontosságú információkat tartalmazhat a rendőrség számára, ha ellopták vagy elvesztetted a telefonod. Ha nem tudod a készüléked IMEI azonosítóját, billentyűzd be a *#06# kódot a telefonodon, ami azonnal felfedi a rejtélyes számsort.

Javasoljuk, hogy írd le ezt a számsort és rakd el egy biztonságos helyre, hogy a lehető leggyorsabban, a rendőrségen keresztül cselekedni tudji abban az esetben, ha ellopták vagy elhagytad a telefonod. Felgyorsíthatja a megtalálás folyamatát, ha dokumentumokkal tudod bizonyítani, hogy a tiéd a készülék.

Mielőtt azonban felvennéd a kapcsolatot a rendőrséggel, az elveszett telefon letiltása a legfontosabb. Érdemes felhívni egy másik telefonról a szolgáltatót, hiszen azonnal le tudják tiltani a készüléket az IMEI kód alapján, így nem lesznek váratlan meglepetések a számlán. Időközben pedig itt tudod regisztrálni a telefon IMEI számát, hogy a hivatalos bejelentés után a rendőrség intézkedni tudjon abban az esetben is, ha a telefon visszakerül a piacra.

  1. Hogyan lehet megtalálni a GPS-es telefont?

Habár sok felhasználó nem tartja folyamatosan bekapcsolva a GPS funkciót a telefonján, egy lopás esetén életmentő lehet a GPS. Tegyük fel, hogy a telefon GPS-e be van kapcsolva a lefedettségi területen belül.

A telefon által kibocsátott jelet a műholdak gyorsan felfoghatják, függetlenül attól, hogy a készülék adathálózatra vagy Wi-Fi routerre csatlakozik-e. Ez a funkció egy megfelelő, úgynevezett telefon kereső alkalmazással nagyban hozzájárulhat egy sikeres telefon felkutató akcióhoz.

 

 

  1. Milyen telefon kereső appok érhetők el iOS operációs rendszerre?

Az elveszett telefon bemérése telefonszám alapján csak a szolgáltatón keresztül működik. Ha a saját kezedbe vennéd az ügyet, számos alkalmazás áll rendelkezésedre iPhone készülékekre:

  • Find my iPhone: ingyenes alkalmazás az AppStoreban, amihez nem kell más, mint iCloud regisztráció. Az alkalmazás az iPhone 11 , 11 Pro , 11 Pro Max , iPhone 12 , 12 Pro , 12 Pro Max telefonokon és az iPhone 13 termékcsaládon fut, hiszen frissített, iOS 15 operációs rendszer szükséges a letöltéshez.

Az alkalmazás megkeresi iPhone-ját vagy iPad-jét akkor is, ha le van zárva a telefon, lemerült az akkumulátora vagy elvégezték már rajta a gyári visszaállítást.

  • Gadget Track: az applikáció lényegében egy csapda a rablóknak, hiszen az app küld egy értesítést a telefonra, amit ha megnyitnak, a készülék automatikusan fotókat és GPS koordinátát küld egy másik eszközre, ami az iTunesban regisztrálva van.
  • FoneHome: ez az app ugyanazt a módszert alkalmazza, mint a Gadget Track és segít folyamatosan figyelemmel tartani a telefon helyzetét.
  1. Milyen telefon kereső appok érhetők el Androidra?
  2. Google Photos: ha beállítod a Biztonsági mentés és szinkronizálás funkciót Samsung, Huawei vagy bármely más Android okostelefonon, akkor a Google Fotók-fiókba automatikusan feltöltődnek a fotók, amiknek segítségével láthatod, hol jár a kütyü és ki fotóz vele
  • Google Timeline: habár ez az app igényel egy kis detektív munkát, nagyon hasznosnak bizonyul, ha ellopják a telefonod. A Google Maps előzményei alapján látod, hogy merre járt a telefonod és ki tudod deríteni a környéket, ahol a készülék lehet.
  • Android Device Manager: az ingyenes alkalmazás megnehezíti a rabló dolgát vagy egy maximum hangerőn megszólaló figyelmeztető jelzéssel vagy pedig azzal, hogy törli a telefon memóriájában lévő összes adatot.
  1. Milyen egyéb programok vagy alkalmazások állnak rendelkezésre, amikor telefon bemérése szükséges?

Ha nem Andoid vagy iOS okostelefont használsz, akkor sem kell elkeseredned, hiszen a SIM kártya bemérése más operációs rendszereken is lehetséges. A Find my Phone app letölthető Windows készülékre is, a BlackBerry Protect alkalmazás pedig a BlackBerry tulajdonosokat védi.

 

 

A telefonod márkájától vagy operációs rendszerétől függetlenül is számos olyan alkalmazás van, ami jó szolgálatot tehet elvesztett vagy ellopott telefon esetén. Ezek a következők:

  • Signal Flare
  • Anti-Theft from Avast
  • Google Latitude
  • Cerberus
  • Lost Android
  • Prey Anti-Theft
  • Mobile Spy
  1. Milyen beállításokkal lehet gyorsabban visszaállítani a telefont?

Bármennyire is sokan és gyakran gondoljuk azt, hogy ez velünk nem történhet meg, mindannyiunknak vannak olyan sebezhető pillanatai, amikor elhagyhatjuk vagy ellophatják tőlünk a telefonunkat. Ezért mielőtt túl késő lenne, tedd meg ezeket az óvintézkedéseket:

  • Használd a biometrikus azonosítás funkciókat (ujjlenyomat, arc- vagy szemfelismerés) és állíts be jelszót is az extra védelemért
  • Telepítsd, aktiváld és frissítsd a fent leírt biztonsági appokat
  • Rendszeresen készíts biztonsági mentést, így nem fogsz fontos adatokat és információkat elveszíteni
  1. Mit tehetsz a telefon bemérése után?

Ha sikerült bemérni a telefonod és úgy tűnik, hogy nem ellopták, hanem elhagytad, azt javasoljuk, hogy kezd el olyan hamar felkutatni, amilyen hamar csak lehet. A telefon bemérés rendőrség nélkül is megoldható, ha pedig minden okod megvan, hogy azt hidd ellopták a készüléket és esetleg azonosítottad is az elkövetőt, ne kezd el magadtól felkutatni az illetőt, hanem értesítsd a rendőrséget minél előbb. Ne feledd, az ellopott telefon felkutatása nem a te feladatod!

Semmiképpen se vedd a kezedbe a lopás felderítését, ha nem szeretnél két problémát egy helyett. Az ellopott telefon lenyomozása gyorsabb, mint gondolnád, a jogi következmények pedig csak az elkövetőt fogják érinteni.

  1. Milyen körülmények között nem tudod bemérni a telefont?

Nem minden történet végződik boldogan és sajnos annak is fennáll a veszélye, hogy nem találod meg a telefonod, bármennyire is próbálod. Ennek számos oka lehet, például:

  • A készülék nem GPS lefedett helyen van
  • Lemerült
  • Kikapcsolták
  • Visszaállították a gyári beállításokat

Mielőtt azon kapod magad, hogy nem találod a telefonod, egyszerűbb óvatosnak lenni, megfontolni a fent leírtakat és minden képet, személyes adatot biztonságos helyen tárolni.

Abban az esetben pedig, ha nem tudod visszaszerezni a telefonod, nézz körül a Rejoy.hu-n és spórolj akár 60%-ot is egy felújított, kívül-belül kifogástalan telefonon!

Ossza meg:

twitter
facebook
linkedin

Sign up for the latest updates