iPhone 14 Pro vs 15 Pro – iPhone modellek összehasonlítása

iPhone 14 Pro vs 15 Pro – iPhone modellek összehasonlítása

Kiadta undefined undefined
kiadva 27.05.2024

Az Apple minden évben újabb és újabb csúcskategóriás iPhone modellekkel lepi meg a technológiai világot. Az új iPhone 14 Pro és a még újabb iPhone 15 Pro modellek is számos újítást és fejlesztést hoztak. De vajon érdemes a 14-es modellt 15-re cserélni? És melyik készüléket válasszuk, ha régebbi telefonunkat szeretnénk leváltani? 

Ebben a cikkben a jelenleg kapható csúcs iPhone modellek kerülnek górcső alá. Részletesen összehasonlítjuk az iPhone 14 Pro és az iPhone 15 Pro modelleket, hogy segítsünk eldönteni, melyik lehet a legjobb választás.

 

iPhone 14 vs 15 – Minden, amit a két szériáról tudnod kell

Az iPhone 15 a tavalyi év egyik legjobban várt szériája volt az okostelefon piacon. De vajon sikerült megfelelnie a várakozásoknak? Egyes összehasonlítások szerint a 2023 végén bemutatott iPhone 15 alapmodell nagyjából elődje, az iPhone 14 Pro verziójának felel meg. 

De miben más akkor az e logika mentén feltételezhetően erősebb iPhone 15 Pro? Hogy végére járjunk a kérdésnek, ebben a cikkben kifejezetten a Pro modelleket vettük nagyító alá.

Míg az egy évvel korábban piacra dobott iPhone 14 Pro jelentős fejlesztéseket hozott a kamera rendszerben, az akkumulátor élettartamában és a processzor teljesítményében a 13 Pro-hoz képest, addig az iPhone 15 Pro nem sokkal emelte a tétet. Mindössze néhány új funkciót és néhány apróbb változtatást kaptunk.

Nézzük, mit kell tudni az iPhone legújabb szériájáról!

Milyen iPhone 15 modellek közül választhatok?

Ahogy azt az Apple-től már megszokhattuk, az ősszel megjelentetett iPhone 15 széria is több változatban érhető el, melyek a következők:

  • iPhone 15
  • iPhone 15 Plus
  • iPhone 15 Pro
  • iPhone 15 Pro Max

A modellek tehát a szokásos módon alakulnak, az alap készüléket (iPhone 15) kíséri a nagyobb méretű iPhone 15 Plus, amely a nagyobb kijelzőtől és akkumulátortól eltekintve nem sokban különbözik a sima 15-től. Ezt követi árban és teljesítményben a 15-ös iPhone Pro és annak nagytestvére, az iPhone 15 Pro Max. 

A Pro készülékek a 15-ös széria esetében egy sor, csupán apróságnak tűnő változást hoztak, azonban ha a teljes képet nézzük, mégiscsak figyelemreméltó a frissítés. Ahhoz, hogy ezt lássuk, érdemes vetni egy pillantást az iPhone 14 Pro specifikációira.

Iratkozzon fel a legújabb frissítésekre

iPhone 14 Pro specifikációk

A 2022-ben bemutatott iPhone 14 Pro az A16 Bionic Apple chip és a 6 magos processzor segítségével gyors és hatékony teljesítményt nyújt. A ProMotion technológiával ellátott Super Retina XDR kijelző élethű színeket és folyamatos képfrissítést biztosít. A készülék hátlapján található, három objektívből álló kamerarendszer pedig kiváló minőségű fotók és videók készítését teszi lehetővé.

De nézzük, mit tud még!

  • Szoftver: iOS 17
  • Processzor: A16 Bionic
  • Kamerák: 48 MP (széles), 12 MP (ultraszéles), 12 MP (3x telefotó) 
  • Video felbontás: 4K
  • Tárhely: 128GB, 256GB, 512GB, 1TB
  • Csatlakozó: Lightning
  • Különlegességek: Dinamikus sziget, Always-on display kijelző, 5G, víz- és porállóság (IP68), MagSafe

Az iPhone 14 Pro tehát egy erős és rendkívül hasznos specifikációkkal rendelkező készülék, amely több mint egy évvel a megjelenése után is megállja a helyét a csúcskategóriás okostelefonok között. 

Nem csoda tehát, hogy máris megjelent a felújított telefonok piacán, ahol akár 330.000 Ft körüli áron is elérhető. Ennek köszönhetően azok a felhasználók is hozzájuthatnak, akik az új áron (415.000 Ft) nem biztos, hogy megvásárolták volna.

Tényleg jobb az iPhone 15 Pro?

Bár látszólag kicsi a különbség, mégis van néhány terület, amelyen az iPhone 15 Pro felülmúlja elődjét. Az új A17 Pro lapkakészlet még gyorsabb és energiatakarékosabb működést nyújt és végre megkapjuk a Lightning port helyett a régóta ígérgetett USB-C csatlakozót is. Azonban a legjobban várt újítást mégiscsak az évek óta hiányolt akciógomb felfrissített, programozható verziója jelenti.

És miket tud még az iPhone 15 Pro?

  • Szoftver: iOS 17
  • Processzor: A17 Pro
  • Kamerák: 48 MP (széles), 12 MP (ultraszéles), 12 MP (3x optikai zoom)
  • Video felbontás: 4K
  • Tárhely: 128GB, 256GB, 512GB, 1TB
  • Csatlakozó: USB-C
  • Különlegességek: Akciógomb, dinamikus sziget, Always-on display kijelző, 5G, víz- és porállóság (IP68), MagSafe

Az iPhone 15 Pro induló ára jelenleg 499.990 Ft, ami nagyobb tárhely igény esetén akár több százezerrel magasabbra rúghat. Tehát ha figyelembe vesszük a két készülék közötti árkülönbséget és összevetjük az iPhone 14 Pro és az iPhone 15 Pro tulajdonságait, arra a következtetésre juthatunk, hogy 14 Pro-ról 15 Pro-ra nem érdemes váltani.

Összességében elmondhatjuk, hogy az iPhone 14 Pro és az iPhone 15 Pro között a legnagyobb különbség a vételár terén mutatkozik meg, azoknak azonban, akik egy több generációval korábbi modellt vagy egy hibás készüléket terveznek lecserélni, egyaránt jó választás lehet a kedvező árával kecsegtető, felújított iPhone 14 Pro és a drágább, de néhány igencsak izgalmas újdonsággal felfrissített iPhone 15 Pro is.

Ha érdekelnek más felújított telefonok is, nézz szét webáruházunkban!

Ossza meg:

twitter
facebook
linkedin

Iratkozzon fel a legújabb frissítésekre