Hol van QR-kód olvasó a telefonon?

Hol van QR-kód olvasó a telefonon?

Kiadta Fadia Hirtan
kiadva 06.01.2023

Néhány évvel ezelőtt még nem sok ember volt tisztában azzal, hogy mire is való a QR-kód és milyen előnyei vannak a használatának, de a pandémia hozadékaként ez is több emberhez eljutott. A közelmúltban főleg a zöld tanúsítvány ellenőrzésére használt QR kód a legtöbb étterembe, bárba, szállodába, múzeumba vagy más olyan helyre is bekerült, ahol a szabadidőnket töltjük.

És mivel ezentúl egyre gyakrabban kell QR-kódot beolvasnunk telefonnal, a digitalizálással összefüggésben, úgy gondoltuk, elmagyarázzuk a legegyszerűbb módszereket, amelyek segítségével felfedheted a QR-kód mögött található "rejtett" információkat.

Mi az a QR kód és hogy működik?

A QR-kód a Quick Response (Gyors válasz) ugyanazon az elven működik, mint a vonalkód. 

Pontosabban, egy QR-kód szintén tartalmazhat bizonyos kódolt információkat. A QR-kód és a vonalkód közötti különbség nyilvánvaló: a vonalkód függőleges vonalak formájában tárolja az információkat, míg a QR-kód egy nagyobb négyzet formájában tárolja a kódolt adatokat.

De mire jó a QR kód, ha már megvolt a vonalkód, amit rendszeresen használtunk? A rövid válasz, hogy egy QR-kód több adatot képes tárolni, mint a szabványos vonalkód. Például egy QR-kód egy étterem vagy bár teljes menüjét is tartalmazhatja, hivatkozást egy webhelyre vagy akár pdf-eket, névjegykártyákat, karaoke katalógusokat vagy más, terjedelmesebb dokumentumtípusokat is tárolhat. Ezenkívül a QR-kódok sokkal gyorsabbak, mint a vonalkódok.

QR-kódot akár iPhone, akár Android készülékkel is tudsz olvasni, mutatjuk is hogyan! 

QR-kód leolvasás a telefonod kamerájával

Felvetődött már benned a kérdés, hogy lehet QR kódot beolvasni? A QR-kód beolvasásának legegyszerűbb módja, ha a telefon kameráját használod. Az utóbbi években piacra dobott telefonok már mind tartalmaznak beépített QR kód olvasó alkalmazást. 

Elég feloldani a telefont, belépni a fénykép alkalmazásba és kiválasztani a telefon főkameráját, tehát ne szelfi módban próbálj kódot beolvasni. Óvatosan keretezd be a beolvasni kívánt QR-kódot és várj egy-két másodpercet, amíg a kamerának sikerül jól fókuszálnia a kódra.

Fókuszálás után feltűnik egy külső oldalra vezető link a telefon kijelzőjén. Kattints rá és használd a QR kódot éttermi rendeléshez a fizikai menü helyett.

Ha a telefonod nem tudja automatikusan olvasni a QR-kódot, nyisd meg a kamera alkalmazás beállításait és nézd meg a QR kód leolvasás lehetőségeit. Ha esetleg nincs kiválasztva, válaszd ki a QR-kód olvasást és már mehet is a kódok olvasása a kameráddal.

Abban az esetben, ha a telefonod egy régebbi modell és nincs automatikus QR-kód olvasó funkciója, tehát például egy Samsung telefon, ami Android 8-as operációs rendszernél régebbi verzióval rendelkezik, nem kell kétségbe esned, hiszen más módjai is vannak a QR-kód olvasásnak. 

Sign up for the latest updates

Tölts le egy QR-kód olvasó alkalmazást

Lépj be a telefonod alkalmazás boltjába (App Store, ha iPhone-od van, Google Play Samsung telefonon, AppGallery Huawei telefonon és a Mi Store, ha Xiamoi készüléked van) és keress egy QR-kód olvasó alkalmazást

Ha találtál egy megfelelő alkalmazást, ideális esetben olyat, ami nincs tele reklámokkal, hiszen ezek elég zavaróak tudnak lenni, töltsd le a telefonodra. Hogy tutira menj, letöltés előtt mindenképpen olvass el néhány visszajelzést korábbi felhasználóktól. Amint letöltötted az alkalmazást, azonnal el is tudod kezdeni a használatát.

MEGLEPETÉÉÉÉS! Mivel ilyen messzire jutottál ebben a cikkben, hoztunk neked egy meglepetést, amit ezen a QR-kódon rejtettünk el neked. Olvasd be gyorsan és nézd meg mit rejt. 

Azon gondolkozol, hogy olvasd be ezt a QR-kódot, amikor látod ezeket a vonalakat a telefonodon? Készíts egy képernyőfotót, használd a Google Lens alkalmazást és máris eléred a kód mögött rejtegetett meglepetést. 

Vagy keress egy másik telefont a közeledben! 

Ismersz más módot QR-kód beolvasásra? 

Ossza meg:

twitter
facebook
linkedin

Sign up for the latest updates