Időjárás app a telefonon: mit jelent a százalék az időjárás app-ban?

Időjárás app a telefonon: mit jelent a százalék az időjárás app-ban?

Kiadta Iulia Nicolaie
kiadva 18.12.2023

Ha terveid vannak egy adott napra, vagy egyszerűen csak tudni szeretnéd, mit vegyél fel, mielőtt elindulsz otthonról, biztosan megnézed az időjárást a telefonodon. A legtöbb okostelefon akár hét napos időjárás-előrejelzést is képes megjeleníteni a minimum és maximum hőmérsékletekkel, az egyéb időjárási jelenségeket pedig százalékos formában láthatjuk.

Az időjárás piktogramok jelentése többnyire egyértelmű, az már inkább kérdés, hogy mit jelent a százalék az időjárásnál, és hogy kell értelmezni, hogy ma 25% az eső esélye? Kell-e magammal esernyőt vinni egy olyan napon, amikor alacsony a csapadék százalékos aránya a telefonon?

Egyesek úgy vélik, hogy ha például az iPhone időjárás app azt jelzi, hogy 25% az eső esélye, akkor a nap negyedében fog esni az eső. Mások azt mondják, hogy iPhone időjárás százalék ilyenkor azt jelenti, hogy csak 25% az esélye annak, hogy egyáltalán esni fog, ami egy nagyon alacsony százalék.

Kép

Az eső százalék jelentése akkor most mi is valójában? Ez az információ azt jelenti, hogy az előrejelzési terület egy bizonyos százalékát, esetünkben 25%-át borítja eső.

A meteorológusok nem értenek egyet abban, hogyan mérjük a csapadék valószínűségét, vagyis azt, hogy a telefonunk időjárás-alkalmazásában kis vagy nagyobb százalékban jelenik meg az eső. Vannak, akik egy képletet használnak az időjárás százalék, esetünkben az eső esélyének meghatározására, ami így néz ki: az eső valószínűsége = az eső előre jelzett esélye szorozva a terület százalékosan érintett részével. Tehát ha egy adott terület 50%-án 50% az eső esélye, akkor az eső esélye 25% lesz. Más szóval, ha az iPhone időjárás beállítás azt mondja, hogy ma 25% az eső esélye, akkor több mint valószínű, hogy okos ötlet esernyőt vinni magunkkal.

Ezen kívül ezek az előrejelzések meglehetősen korlátozott területeken készíthetők. Ez azt jelenti, hogy ha egy adott napon messzebbre megyünk, akkor megnő az esélye annak, hogy áthaladjunk olyan területen, ahol esik.

Ezek alapján, ha nagy az eső esélye egy szabadtéri parti vagy kirándulás alkalmával a kiszemelt területen, akkor érdemes elhalasztani azt egy másik időpontra, lehetőleg akkorra, amikor kicsi vagy egyáltalán nincs esély az esőre.

Ha az ebben a cikkben olvasott információk segítettek megérteni, mit jelent az appban jelzett eső esélye, akkor oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is tudják, ezentúl hogyan értelmezzék ezt a számot.

Ossza meg:

twitter
facebook
linkedin

Sign up for the latest updates