Honnan tudhatom, hogy a telefonomat lehallgatják?

Honnan tudhatom, hogy a telefonomat lehallgatják?

Kiadta Iulia Nicolaie
kiadva 18.12.2023

Ha attól tartasz, hogy egy hacker, a munkaadód, a szüleid vagy akár a titkosszolgálat lehallgatja a telefonodat, akkor ez a cikk neked szól. Jó tudni, hogy akár mobilról, akár vezetékes telefonról beszélünk, hívásaidat lehallgathatják, de csak speciális módokon.

Arra gondoltunk, hogy most mindent összegyűjtünk, amit a lehallgatásról tudni kell. A cikkben elmagyarázzuk, hogyan lehet megállapítani, hogy lehallgatják-e a telefonodat, és melyek a lehallgatás jelei, de azt is, hogy mit tehetsz, hogy megakadályozd ezt vagy véget vess a lehallgatásnak.

Az alábbiakra térünk ki:

Lehallgatás – hogyan működik a telefon lehallgatása?

Mit tehetsz, hogy elkerüld a telefonod lehallgatását?

3 jel, amely arra figyelmeztethet, hogy lehallgatják a telefonodat.

Mit csinálj, ha úgy érzed, érintett a telefonod?

Mely telefonokat nem lehet lehallgatni?

Lehallgatás – hogyan működik a telefon lehallgatása?

Amikor mobiltelefont használsz, teljesen jogosan elvárod, hogy üzeneteidhez vagy hívásaidhoz ne férjen hozzá senki. Azt feltételezed, hogy teljes mértékben a te ellenőrzésed alatt vannak a beszélgetéseid, de lehet, hogy tévedsz.

Számos olyan módszer létezik, amelyekkel le lehet hallgatni hívásokat, hozzá lehet férni üzenetekhez. Ezen felül annak a veszélye is fennállhat, hogy a telefonon lévő fájlok hackerek kezébe kerülnek.

A legismertebb módszer, amellyel valaki lehallgathatja a hívásaidat a KNOB (Key Negotiation Of Bluetooth) támadás, azaz Bluetooth-on keresztül a telefonhoz való csatlakozás. Éppen ezért tanácsos kikapcsolni telefonodon ezt a funkciót, ha épp nem használod.

Sajnos a KNOB-támadások csak a jéghegy csúcsát jelentik, ha a lehallgatási módszerekről van szó. A hackerek sok más módon is kémkedhetnek a telefonod után, megnézhetik az eszköz kameráját, fényképeit, fájljait, névjegyeit, és természetesen az általad kezdeményezett vagy fogadott hívásokat és üzeneteket.

Ezek közül a legismertebbek:

Nyilvános Wi-Fi hálózatok

A Bluetooth-hoz hasonlóan a Wi-Fi egy vezeték nélküli adatátviteli technológia. A Wi-Fi működése eltérő, de a hackerek használhatják ugyanazon támadások indítására.

Ezt úgy tehetik meg, hogy jogosulatlan hozzáférést szereznek a sebezhető hálózatokhoz, vagy nyilvános Wi-Fi hotspotot hoznak létre azzal a kizárólagos szándékkal, hogy feltörjék a hálózathoz csatlakozó mobileszközöket és laptopokat. Ezt a fajta támadást a múltban a szállodai előcsarnokokban Wi-Fi-t használó üzletemberek célba vételére használták.

Sign up for the latest updates

Nem ellenőrzött mellékletek, webhelyek vagy alkalmazások

A nem ellenőrzött alkalmazásokon, e-mail mellékleteken és gyanús webhelyeken keresztül a hackerek rosszindulatú programokat telepíthetnek a telefonokra, amelyek kémkednek minden után, amit a felhasználó tesz. Így a lehallgatás távolról valósul meg. A RedDrop androidos rosszindulatú programja például fényképeket, fájlokat és információkat lophat el az áldozat eszközéről, és lehallgathatja a hívásokat. SMS-t is tud küldeni emelt díjas számra. A hackerek rosszindulatú programok segítségével teljesen átvehetik a hatalmat a telefonodon, a kamerától a begépelt üzenetekig.

Lehallgató készülékek

Érdekelne, hogy léteznek-e olyan lehallgató eszközök, mint amilyeneket a filmekben láttál? Igen, számos eszköz használható mobiltelefonok adatainak lehallgatására és hívások leállítására tervezett támadások indítására.

Az IMSI elfogókat, például a StingRay-t általában a bűnüldöző szervek használják, de a feketepiacon is megvásárolhatók. Működésük egyik módja az, hogy hamis mobiltoronyként működnek, amelyhez egy bizonyos körön belül minden telefon automatikusan csatlakozik.

SIM klónozás

A SIM-kártya klónozásával a hackerek láthatják az összes szöveges üzenetet, elküldhetik saját üzeneteiket, és meghallgathatják a kártyán kezdeményezett hívásokat. A SIM-kártyák többféleképpen klónozhatók. Ezek egy része fizikai hozzáférést igényel az áldozat SIM-kártyájához, de ez távolról is megtehető.

Sign up for the latest updates

Mit tehetsz, hogy elkerüld a telefonod lehallgatását?

Az egyetlen 100%-ban biztos módja annak, hogy ne hallgassák le a telefonodat az, ha egyáltalán nincs telefonod. És mivel ez a módszer elég szélsőséges és manapság egyáltalán nem működik, bemutatunk néhány módszert, amellyel csökkentheted a telefonos kémkedés kockázatát:

  • csak megbízható forrásokból tölts le alkalmazásokat, hogy az Androidos telefon lehallgatása és az iPhone lehallgatása is elkerülhető legyen (a Google Play áruházból, ha Samsungot használsz, az App Gallery-ből, ha újabb Huawei-ed van vagy az App Store-ból, ha iPhone-od van);
  • ügyelj arra, hogy mit fogadsz el, amikor új alkalmazást telepítesz a telefonodra (ha egy képszerkesztő alkalmazás hozzáférést kér a mikrofonodhoz, jó ötlet lehet másikat keresni);
  • csak biztonságos forrásból vásárolj telefont;
  • győződj meg arról, hogy minden biztonsági funkció engedélyezve van a telefonodon;
  • kapcsold ki a Bluetooth-t, ha nem használod;
  • kerüld a nyilvános Wi-Fi hálózatokhoz való csatlakozást;
  • engedélyezd a kétlépcsős hitelesítést az összes fiókban;
  • ne nyiss meg gyanús webhelyeket, és ne tölts le semmilyen mellékletet furcsa forrásból telefonodra, hogy elkerüld az adathalász támadást.

3 jel, amely arra figyelmeztethet, hogy lehallgatják a telefonodat

Előfordult már veled, hogy egy telefonhívás közepén furcsa hangot hallottál, ami hasonló ahhoz a hanghoz, amit a vezetékes telefon a kagylóban ad ki? Lehet, hogy hallottál már arról, hogy a lehallgatott telefonoknál előfordul egy fajta visszhang, és ilyen visszhangot te is észleltél már? Vagy a beszélgetés során valamilyen statikus zajt, billentyű kattintást hallottál?

Ha igen, tudd, hogy nem te vagy az egyetlen, aki átment ezen. Sokan aggódnak amiatt, hogy ezek a furcsa hangok azt jelenthetik, hogy valaki lehallgatja a telefonjukat. Nem azt mondjuk, hogy ez nem lehetséges, de mielőtt aggódni kezdenél, tudnod kell valami fontosat. Nagyon valószínű, hogy ezek a hangok más forrásokból, például instabil telefonhálózati kapcsolatból származnak, tehát nem feltétlenül egy másik személytől, aki a telefonodat hallgatja.

Az általad észlelt hangok azonban arra is figyelmeztethetnek, hogy telefonodat lehallgatják. Íme további jelek, amelyek szintén erre utalhatnak:

Az akkumulátor nem bírja sokáig

Ha megszoktad, hogy a telefon akkumulátora elég sokáig bírja, és ez hirtelen megváltozik, akkor előfordulhat, hogy a készülékedre olyan program van telepítve, amely lehallgatja a beszélgetéseidet.

Ne feledd azonban, hogy ha telefonod egy évnél régebbi, akkor előfordulhat, hogy az akkumulátor kapacitása csökkent. Különösen akkor, ha nem nagyon figyeltél a gyártók ajánlásaira a telefon megfelelő töltésére vonatkozóan.

Tekintsd át a telefonodon az utóbbi időben végzett tevékenységeket. Kevesebb ideig hagytad tölteni? A szokásosnál több embert kellett felhívnod, vagy több órát kellett online töltened? Ha igen, ez lehet az oka annak, hogy a telefon akkumulátora a szokásosnál gyorsabban merül le, nem pedig az, hogy az hogy lehallgatnak.

Sign up for the latest updates

Furcsa üzeneteket kapsz

Ha a telefonodra értelmetlen szöveges üzeneteket kapsz, amelyben több szám és betű szerepel véletlenszerűen, akkor előfordulhat, hogy olyan szoftvert telepítettél a készülékedre, amely egy telefon lehallgató app.

Az ilyen üzenet azért érkezik, mert néhány hacker alkalmazás titkosított SMS-ben kapja meg parancsait.

A telefon olyan parancsokat hajt végre, amelyeket nem te adtál ki

Ha tevékenységet észlelsz telefonod képernyőjén, amikor éppen nem is használod, akkor nagyon valószínű, hogy valaki távolról leskelődik az eszközre telepített programmal. Vagy egyszerűen csak benyeltél egy vírust, amely a telefon operációs rendszer fájljait zavarja.

Mit csinálj, ha úgy érzed, érintett a telefonod?

Ha azt gyanítod, hogy telefonod érintett, akkor az első lépés ahhoz, hogy a lehallgatás házilag kideríthető legyen az az, hogy az eszközt repülőgép üzemmódba kapcsolod és így leállítod az esetleges kapcsolatot.

Nyisd meg a Beállítások menüt, ahol látod az összes alkalmazást, és megnézheted, találkozol-e olyannal, amelyről úgy gondolod, hogy nem ismered. Ha igen, akkor nagyon valószínű, hogy olyan vírussal (rosszindulatú programmal) kerültél kapcsolatba, amely által egy telefon lehallgató program került a telefonodra.

Ha olyan alkalmazást találsz, aminek a telepítésére nem emlékszek, távolítsd el. Ne felejtsd el megnyomni a Gyorsítótár törlése és az Adatok törlése gombot. Majd miután megbizonyosodtál arról, hogy nemrég készült biztonsági mentés a telefonodról, végezd el a készülék gyári visszaállítását.

Mindezek elvégzése után a telefonnak teljesen rendben kell lennie.

Sign up for the latest updates

Mely telefonokat nem lehet lehallgatni?

Nagyon sokféle ajánlást találhatsz az interneten, ha további információkat keresel a nem lehallgatható telefonokról. Az igazság az, hogy ezek az eszközök nem léteznek, ezért azt javasoljuk, hogy ne ess bizonyos kereskedők csapdájába, akik azt állítják, hogy olyan telefont adnak el, amelyet nem lehet lehallgatni. Ez a szöveg egy marketingfogás, ami csak az eladásokat akarja segíteni, de nem léteznek olyan telefonok, amiket nem lehet lehallgatni.

Ha nem töltöttél le kétes alkalmazásokat, ha nem nyitottál meg nem biztonságos oldalakat, ha nem nyitottál meg furcsa e-maileket, vagy ha nem keres a rendőrség, akkor nincs okod azt hinni, hogy lehallgatják a telefonodat.

Ha azonban mégis azt gyanítod, hogy ez megtörténik, elegendő egyszerűen kikapcsolni a telefont, hogy az eszközt többé ne lehessen lehallgatni.

Ossza meg:

twitter
facebook
linkedin

Sign up for the latest updates