Facebook fiók törlése - lépésről lépésre

Facebook fiók törlése - lépésről lépésre

Kiadta Fadia Hirtan
kiadva 06.01.2023

Gyakran szólal meg benned a hang: “hogyan törölhetem magam Facebookról?” A legjobb helyen jársz, ha úgy döntöttél, hogy nem szeretnéd tovább használni a Facebook felhasználói fiókodat, vagy csak szünetet tartanál a közösségi oldaladon. Ebben a cikkben adunk egy részletes útmutatót a fiókod törléséhez és néhány szóban ennek következményeiről is írunk.

Mielőtt lépéről-lépésre leírjuk a Facebook fiókod törlésének menetét, bemutatjuk a két lehetséges utat, amivel búcsút inthetsz a közösségi hálónak. Ezek közül az alternatívák közül választhatsz:

  1. Facebook fiók felfüggesztése
  2. Facebook fiók végleges törlése

Facebook fiók felfüggesztése - mit jelent és hogyan zajlik a folyamat?

Ha szeretnél egy kis közösségi média szünetet tartani és eltűnni a radarról néhány napra, hétre vagy hónapra, a Facebook fiók felfüggesztése lehet a legjobb választás számodra. Miért mondjuk ezt? Mert az összes adat, fotók, bejegyzések, barátok és minden más érintetlen állapotban marad az oldaladon egészen addig, míg úgy nem döntesz, hogy újra aktiválod a fiókodat. 

Röviden tehát a Facebook fiók felfüggesztése egy időszakos dolog, amit biztosan nem fogsz megbánni, nem úgy, mintha esetleg véglegesen törölnéd a fiókod. 

Milyen előnyökkel jár még a Facebook fiók deaktiválása a törléssel szemben? Mutatjuk is: 

  • Továbbra is használhatod a Facebook Messengert, így nem kell lemondanod a szeretteiddel való kapcsolattartásról
  • Te továbbra is láthatod a Facebook oldalad annak ellenére is, hogy mások elől rejtve lesz
  • A neved, vagy beceneved, amit a Facebookon használtál továbbra is ott lesz a barátaid listájában
  • A feltöltött képeid továbbra is ott lesznek az oldaladon
  • A kommentek és bejegyzések, amiket különböző Facebook csoportokba írtál láthatóak maradnak a csoportok adminjainak
  • Az admin vagy szerkesztő pozíciókat továbbra is megtarthatod az általad létrehozott vagy szerkesztett csoportokban

Ha a Facebook felfüggesztése mellett döntöttél, kövesd ezeket a lépéseket a telefonodon:

  • Nyisd meg a Facebook mobil alkalmazást
  • Klikkelj a három vonalra a jobb felső sarokban
  • Görgesd le a menüt egészen a Beállítások menüpontig
  • Lépj be a Beállítások menübe
  • Válaszd a Profil belépés és Ellenőrzés menüpontot
  • Egy új menü fog feltűnni, ebből válaszd a Felfüggesztés vagy törlés opciót

Elérkeztél a ponthoz, ahol a kezedben van a döntés, hogy a felfüggesztést vagy pedig a végleges, visszafordíthatatlan törlést választod-e. Azt javasoljuk, hogy olvass tovább, hogy még többet megtudj arról, mivel jár a Facebook fiók törlése.

Facebook fiók törlése - mit jelent pontosan és hogyan csináld?

Ha a Facebook fiók törlése mellett döntesz, jó ha tudod, hogy a törlés után minden adat és “nyom”, ami utánad maradna, eltűnik az oldalról. Ebbe beletartozik minden olyan oldal és regisztráció is, amit a Facebook fiókodhoz csatoltál. Tehát például, ha a Spotify felhasználói fiókodat a Facebook fiókod bejelentkezési adataival hoztad létre, onnan is elveszik minden adatod és lejátszási listád. 

Fontos tudni, hogy a Facebook fiók törlése bejelentkezés nélkül nem megoldható, ezért első lépésként be kell jelentkeznek a profilodba. A Facebook fiók törlése telefonról, laptopról és asztali számítógépről is egyszerű, tehát bármelyik, éppen kéznél lévő eszközről el tudod indítani a folyamatot. 

Sign up for the latest updates

Mi veszik még el a Facebook törlése után?

  • Ha esetleg meggondolod magad, nem tudod majd újraaktiválni a fiókod
  • Minden kép, bejegyzés és egyéb információ törlése kerül, mintha nem is létezett volna a felhasználói fiókod
  • Elveszted az admin, szerkesztő és egyéb szerepeket, amikkel a csoportokban rendelkeztél
  • A Facebook üzleti profil törlése is megtörténik, abban az esetben, ha ugyanazzal az email címmel kezelted mindkét oldalt
  • Minden oldalon (pl. Spotify, Pinterest), ahol a felhasználói fiókod a Facebook oldaladhoz van kötve, elveszik
  • Nem tudod használni a Facebook Messengert és minden, a barátaiddal, ismerőseiddel folytatott beszélgetés törlésre kerül
  • A másodlagos Facebook fiók törlése szintén megtörténik

Ha ezután is szeretnéd véglegesen törölni a Facebook fiókodat, kövesd a korábban leírt felfüggesztés lépéseit és az utolsó lehetőségnél válaszd a Fiók törlése gombot.

Hogyan töröld a Facebook fiókod

Törölhető a Facebook fiók?

Abban az esetben sincs veszve minden, ha meggondolod magad a drasztikus döntés után és mégsem szeretnéd törölni a felhasználói fiókod. A Facebook 30 napig lehetőséget biztosít arra, hogy visszaállítsd a profilodat végleges törlés esetén is, viszont 30 nap elteltével minden adat és információ véglegesen törlésre kerül.

A végleges törlés folyamata akár 90 napot is igénybe vehet, viszont 30 nap elteltével neked már nem lesz hozzáférésed az oldaladhoz. 

A Facebook erről a következő hivatalos tájékoztatást adja: “minden adatot, amit esetleges katasztrófa, szoftver hiba vagy egyéb adatvesztés miatt egy biztonsági mentés funkcióban tárolunk, 90 napig megőrzünk. Az Ön adatait olyan ügyekben is megőrizhetjük, mint például jogi kérdések, a használati feltételek megsértése vagy kármegelőzési intézkedések. Tudjon meg többet adathasználati szabályzatunkról.”

Sign up for the latest updates

Hogy állítsd vissza a Facebook fiókod?

Abban az esetben, ha még nem telt el 30 nap a fiókod törlése óta, az email címeddel és jelszavaddal könnyedén be tudsz jelentkezni a Facebook fiókodba. Belépés után - sajnos a Facebook fiók törlése jelszó nélkül nem fog menni - a  “Törlés visszavonása” lehetőség azonnal megjelenik a kijelzőn. Ha szeretnél visszatérni a felhasználói fiókodhoz, válaszd ezt a lehetőséget. 

Be kell ismernünk, hogy az elmúlt évek felhasználói adatvesztése után sok felhasználó nem érzi magát biztonságban a platformon. A legutolsó és valószínűleg legnagyobb ilyen adatvesztés ez év áprilisában történt, amikor több, mint 533 millió Facebook felhasználó adata szivárgott ki. 

Abban az esetben azonban, ha a kevésbé drasztikus fiók felfüggesztést választod, újraaktiválásnál ne felejtsd el beállítani a kétlépcsős biztonsági azonosítást, amiről ebben cikkben írtunk bővebben. 

Ha hasznosnak találtad a bejegyzésünket, hagyj egy lájkot vagy küldj egy kommentet, hiszen kíváncsiak vagyunk, hogy tudtad-e használni a hétköznapokban az itt leírtakat. 

Ossza meg:

twitter
facebook
linkedin

Sign up for the latest updates